Γάζα: Οι ελληνικές θέσεις στη διάσκεψη στο Παρίσι για ανθρωπιστική βοήθεια

Newsroom
Newsroom

Σκοπός της διεθνούς διάσκεψης είναι πρωτίστως να υπάρξει παύση των εχθροπραξιών

Στο Παρίσι θα βρεθεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας.

Στο τραπέζι της Διάσκεψης, στο οποίο – εκτός από τους κυρίους Μακρόν, Μητσοτάκη και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη που ανέλαβαν τη σχετική – θα καθίσουν και ηγέτες αραβικών χωρών, επιχειρώντας να πετύχουν προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στην Λωρίδα της Γάζας και ασφαλή μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, δια θαλάσσης.

«Μόνο με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια»

Μιλώντας στο Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως οι εγγυήσεις ασφάλειας είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε αυτό το δύσκολο τεχνικά, όπως όλοι ομολογούν, εγχείρημα.

“Το πλεονέκτημα ενός διαδρόμου είναι ότι μπορείς να στείλεις πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο από ό,τι σε ένα φορτηγό. Εάν αυτό είναι κάτι που είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Ανθρωπιστική και μόνο, βοήθεια»

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως η επιχείρηση αφορά καθαρά σε μεταφορά ανθρωπιστικού, υγειονομικού, φαρμακευτικού κ.α. υλικών προς την Γάζα και ότι τα επιβατικά πλοία δεν πρόκειται να μετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού από την περιοχή, άμαχων πολιτών και γυναικόπαιδων.

“Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι είναι μια αποστολή, που πρέπει να εξασφαλιστεί πλήρως ότι αυτοί που πρέπει να παραλάβουν αυτό το ανθρωπιστικό υλικό, θα το παραλάβουν. Δεν υπάρχουν πλευρές στα θύματα μιας τέτοιας πολύ δύσκολης κατάστασης. Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές τη θέση μας. Είμαστε αλληλέγγυοι στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα, όμως διαχωρίζουμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό” τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στήριξη από ΗΠΑ

Την πρωτοβουλία Γαλλίας – Ελλάδας – Κύπρου στηρίζουν και οι ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους ομολόγους του των τριών χωρών.

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στο Παρίσι για να συζητήσει με τους εταίρους τον συντονισμό των δράσεων.

Η μεγάλη ανησυχία της Ευρώπης είναι να δεχθεί ανεξέλεγκτα “καραβάνια” μεταναστών από την εμπόλεμη περιοχή, οι οποίοι, λόγω του πολέμου, δικαιούνται ασύλου.

Με το βλέμμα στο μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον παρακολουθούν όλα τα κράτη – μέλη, φυσικά και η Ελλάδα, την πρόταση του Ισραήλ για μετατόπιση των άμαχων Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στη Χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο.

Την πρόταση, που παρουσιάζεται ως ανθρωπιστική πρωτοβουλία, απορρίπτουν ωστόσο ισχυροί σύμμαχοι του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Το επιχείρημα τους είναι πως αυτή η λύση τελικά δεν θα αποδειχθεί προσωρινή και ότι με την παραμονή στην περιοχή ενός τέτοιου μεγέθους μεταναστευτικού ρεύματος υπάρχει ο κίνδυνος τόσο να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα, όσο και να ιδρυθούν νέοι θύλακοι εκκόλαψης τρομοκρατών.

 

Πηγή: newsit.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ