Γιατροί και νοσηλευτές θύματα του κορωνοϊού

Γιατροί και νοσηλευτές θύματα του κορωνοϊού

Σε κατάσταση πολιορκίας τα νοσοκομεία της χώρας με θύματα και γιατρούς που δίνουν τη μάχη στα «χαρακώματα» των ΜΕΘ

Ο κορωνοϊός δεν «χτυπάει» μόνο απλούς πολίτες αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, που δίνει νύχτα και μέρα τη μάχη στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων. Η Ελλάδα, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας μετράει θύματα με γιατρούς. Το βράδυ της Παρασκευής κατέληξε ο γιατρός της Βουλής Γιάννης Μητρόπουλος, ενώ χθες Κυριακή έγινε γνωστός ο θάνατος ενός 42χρονου πνευμονολόγου που εργαζόταν στο νοσοκομείο «Αττικόν».

 

Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστός ο θάνατος μίας 50χρονης χειρίστριας ιατρικών μηχανημάτων του ΑΧΕΠΑ, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και εξαιτίας αυτών, ήταν σε αναρρωτική άδεια από το Σεπτέμβριο. Μάλιστα η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορονοϊό στάθηκε στους θανάτους των δύο γιατρών. «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω και πως «είμαστε όλοι ευάλωτοι».

Εντατικολόγος Παπανικολάου: Ζούμε πολεμική κατάσταση στα νοσοκομεία

Ο Ευάγγελος Καϊμακάμης, εντατικολόγος Α΄ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, μίλησε στο Open TV και έκανε λόγο για πολεμική κατάσταση στα νοσοκομεία. «Όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λειτουργεί πέρα τα όριά του. Η ροή των περιστατικών είναι απίστευτη και η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση αυτών των περιστατικών», ανέφερε αρχικά.

«Σίγουρα θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα και ειδικότερα εάν χρειαστεί να διασωληνωθούν συμπολίτες μας που στατιστικά είναι το πιο πιθανό. Δεν ξέρουμε που θα καταλήξουν και που θα νοσηλευτούν αυτοί οι άνθρωποι από τη στιγμή που οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Όταν μιλάμε για μία κατάσταση πολεμικής εκστρατείας προφανώς όλες οι ειδικότητες έχουν κληθεί να συνδράμουν σε αυτό τον αγώνα», συνέχισε ο κ. Καϊμακάμης.

Απαντώντας στο εάν υπάρχει θέμα επιλογής για το ποιοι ασθενείς θα ζήσουν ο εντατικολόγος τόνισε ότι «αυτός είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης κάθε γιατρού. Είναι κάτι το οποίο όλοι φοβόμαστε και ενδεχομένως να βρίσκεται προ των πυλών. Δεν μπορώ να πω ότι έχει γίνει αλλά σίγουρα είναι θέμα χρόνου να γίνει», πρόσθεσε.

«Όταν καλούμαστε να ενημερώσουμε συγγενείς ασθενών ότι έχουν καταλήξει είναι πολύ δύσκολο για εμάς. Αυτό συμβαίνει κυρίως με συγγενείς που έχουν να δουν τους δικούς τους ανθρώπους για πολύ μεγάλο διάστημα», τόνισε ο κ. Καϊμακάμης.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που μιλούσε ο κ. Καΐμακάμης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων έκανε παρέμβαση ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης επεσήμανε ότι «έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να μην αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε ζήτημα στην αυριανή εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουμε διαθεσιμότητα τριών κλινών ΜΕΘ και ήδη προετοιμαζόμαστε. Σε ολόκληρη την υγειονομική περιφέρεια έχουμε οκτώ. Με κύριο γνώμονα την προστασία των πολιτών βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης».

Μάλιστα απαντώντας στη δήλωση των έντεκα γιατρών του Παπανικολάου είπε ότι «πρόκειται για μια δήλωση που δεν είναι όλοι τους συντονιστές. Στη συγκεκριμένη δήλωση δεν περιλαμβάνονται οι βασικοί άξονες που είναι οι διευθυντές των εντατικών. Δεν υπάρχει θέμα λειτουργικότητας για την αυριανή εφημερία».

Από την πλευρά του ο κ. Καΐμακάμης τόνισε ότι «αυτή η κατάσταση φέρνει στα όρια τους και το υγειονομικό και το διοικητικό προσωπικό. Πραγματικά τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Θέλω να κάνω μια δραματική έκκληση προς τους πολίτες για να προσέξουν».

 

Στο 95% η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα συνθήκες «πολέμου» επικρατούν στα νοσοκομεία της χώρας ενώ ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη Θεσσαλονίκη δίνουν μάχη για να μην μετατραπεί η πόλη σε Μπέργκαμο. Η κραυγή απόγνωσης των γιατρών και νοσηλευτών ακούγεται σε όλη τη χώρα. «Το νοσοκομείο μας είναι σχεδόν γεμάτο από ασθενείς με κορωνοϊό. Το θέμα είναι εάν αύριο μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση», επεσήμανε στο Open TV, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του «Παπανικολάου», κ. Ιωάννης Κιούμης.

Χαρακτηριστικό της ασφυξίας που έχει προκληθεί στα νοσοκομεία της πόλης είναι το δυσθεώρητο 95% που έφτασε η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid, όταν σε όλη την επικράτεια κυμαίνεται στο 79%. Από τις 192 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες οι 182 ενώ σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι ΜΕΘ σε Χαλκιδική, Κατερίνη και Καβάλα. 

Από το πρωί της Δευτέρας στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» κατέφθανε το ένα ασθενοφόρο πίσω από το άλλο μεταφέροντας ασθενείς με Covid. Το νοσοκομείο άρχισε την εφημερία του με 170 γεμάτες κλίνες. Τα 15 κρεβάτια στη ΜΕΘ Covid είναι γεμάτα με ασθενείς ενώ οι γιατροί δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ανοίξουν άμεσα άλλα πέντε. «Το νοσοκομείο είναι πολύ πιεσμένο», λέει από την πλευρά του ο Εμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παιδιατρικής του ΑΠΘ.

Από την άλλη πλευρά ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», έκανε λόγο για την πιο δύσκολη εφημερία που έχει δει στην καριέρα του. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο που εφημέρευε χθες Κυριακή σημειώθηκε ρεκόρ εισαγωγών (110), ενώ η πίεση για ΜΕΘ είναι τεράστια. Συγκρητικά με δύο εβδομάδες νωρίτερα οι ανάγκες πενταπλασιάστηκαν. «Μόλις τα έξι είχαν ασθενείς με κορονοϊό και σε 14 μέρες φτάσαμε να έχουμε 33 - 34 κρεβάτια», προσθέτει ο κ. Παπαστεργίου. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 3.527 συμπολίτες μας. Από αυτούς οι 1.920 νοσηλεύονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια ώρα οι γιατροί του Παπανικολάου με ανακοίνωσή τους που υπογράφεται από έντεκα διευθυντές κλινικών δηλώνουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς με κορωνοϊό. «Ανοργάνωτα αυτή τη στιγμή συζητάμε για το ποια κλινική θα κλείσουμε επειδή δεν μας φτάνουν τα κρεβάτια μέχρι την επόμενη εφημερία», αναφέρει ο Ιάκωβος Αβραμίδης, διευθυντής παθολογικής κλινικής του «Παπανικολάου».

 
 

1.500 ασθενείς μπήκαν στα νοσοκομεία σε μια εβδομάδα

1.500 συμπολίτες μας μπήκαν στα νοσοκομεία αναφοράς του κορωνοϊού μέσα σε μία μόλις εβδομάδα. Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου νοσηλεύονταν 2.059 ενώ σε τρεις μέρες ο αριθμός αυξήθηκε στους 2.513. Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ο αριθμός τους έφτασε τους 2.841 και χθες Κυριακή ξεπέρασε τους 3.500 (3.527). Παράληλλα στο ίδιο διάστημα υπάρχει και διπλασιασμός των διασωληνωμένων. Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 228 και μέσα σε πέντε μέρες έφτασαν τους 336. Τέλος μόλις σήμερα έφτασαν τους 400. Και όλα αυτά όταν στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού είχαμε 90 διασωληνωμένους. 

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ