Γρ. Λέων για θανάτους κοριτσιών: Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά

Στόχος είναι να αποδοθεί η αλήθεια

«Τα ευρήματα έχουν καταγραφεί σωστά. Ειδικά στο πρώτο παιδί που είναι υπό μελέτη από την Επιτροπή», δήλωσε ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας μιλώντας στην ΕΡΤ για το τελικό πόρισμα των ιατροδικαστών του Δημοσίου και αφορούν την πολύκροτη υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα.

«Πάρα πολλές υποθέσεις τελειώνουν με μια ιατροδικαστική έκθεση από το νεκροτομείο και στην συνέχεια οι συγγενείς προστρέχουν σε εμάς με πλήρη ιατρικό φάκελο και τα πλήρη στοιχεία της δικογραφίας για να τους δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Απλά και μόνο μία αιτία θανάτου πιθανά δεν λύνει όλα τα προβλήματα», επισήμανε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Λέων.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή, οι ιατροδικαστές που χειρίζονται την υπόθεση «θα βγάλουν ένα πόρισμα το οποίο δεν θα αφήνει κανένα επιπλέον ερωτηματικό, αλλά ξεκάθαρες απαντήσεις». Αναφορικά με το πότε θα είναι αυτό έτοιμο, επισήμανε ότι απαιτεί πολύ καιρό.

Η 3,5 ετών Μαλένα και η 9χρονη Τζωρτζίνα έφυγαν από τη ζωή ενώ νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ενώ το 6 μηνών βρέφος, η μικρή Ίριδα, βρέθηκε νεκρό στην κούνια του. Μιλώντας για το πρώτο παιδάκι της οικογένειας από την Πάτρα που έχασε τη ζωή του, τη Μαλένα, ο κ. Λέων είπε ότι είχε έναν πλούσιο ιατρικό φάκελο καθώς έπασχε από μία βαριά νόσο.

«Ήταν νοσηλευόμενο γιατί λάμβανε μία βαριά θεραπεία. Ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση. Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν. Το παιδί έφερε κάποια τραύματα στη μυτούλα. Αυτά πρέπει να χαρακτηριστούν και οι πιθανοί τρόποι πρόκλησής τους», πρόσθεσε.

«Για το τρίτο παιδί , την Τζορτζίνα, υπάρχει επίσης πλούσιος ιατρικός φάκελος. Ήταν ένα παιδί που μπαινόβγαινε αρκετά συχνά στα νοσοκομεία. Έχουμε μία ιατροδικαστική εξέταση που δεν έχει κλείσει. Οι τοξικολογικές εξετάσεις είναι πολύ εξονυχιστικές και οι ιστολογικές εξετάσεις είναι σε εξέλιξη. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα», τόνισε ο κ. Λέων.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές έρευνες σε εξέλιξη

Αναφορικά τις αιτίες θανάτου του πρώτου παιδιού που διερευνάται, και το αν έγινε σωστά η ιατροδικαστική έκθεση επισήμανε ότι χρήζει επαναξιολόγησης.

«Ως ιατροδικαστές στόχος είναι να αποδοθεί η αλήθεια. Το όποια ερωτήματα υπάρχουν είναι εύλογα αλλά θα τα απαντήσουμε σε δεύτερο χρόνο», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τις διάφορες φήμες για τα αίτια θανάτου ο κ. Λέων τόνισε ότι «υπάρχουν δύο διαφορετικές έρευνες σε εξέλιξη. Η πρώτη είναι η ιατροδικαστική επανεξέταση και η δεύτερη είναι η έρευνα που κάνουν οι προανακριτικές αρχές» είπε και πρόσθεσε ότι θα δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και μπορεί η αστυνομία και οι ανακριτικές αρχές να μας προλάβουν».

Απαντώντας στην ερώτηση αν πρόκειται για δολοφονία ο κ. Λέων είπε ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Δεν διερευνούμε μία απλή αιτία θανάτου. Υπήρξε μία πρώτη αιτία θανάτου που αμφισβητήθηκε και ορθώς και από τους γονείς. Οι γονείς αγωνιούν για να έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Αυτή η διαδικασία που γίνεται επαναξιολογεί τα πάντα. Μακριά από τους ιατροδικαστές η υπόδειξη δραστών. Εμείς έχουμε υποχρέωση να ξεκαθαρίσουμε τι έγινε στα σώματα των τριών παιδιών».

Η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Αθανασία Σταμοπούλου, δήλωσε ότι οι γιατροί της ΜΕΘ Παίδων στην Πάτρα δεν έχουν κληθεί ακόμα από την αστυνομία, ούτε και οι γονείς που θα είναι οι τελευταίοι που θα καταθέσουν.

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: «Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συλλήψεις»

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Τι αναφέρει ο Γρηγόρης Λέων για την περίπτωση ασφυξίας

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ