Γραβάνης: Στο 40-45% η ανοσία στην κοινότητα τον Ιούνιο

Γραβάνης: Στο 40-45% η ανοσία στην κοινότητα τον Ιούνιο

"Συγκινητική η ανταπόκριση των νέων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα" τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών ιδιαίτερα στους νέους εμφανίστηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε ότι τον Ιούνιο, αν συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς με τους υφιστάμενους ρυθμούς, η ανοσία στην κοινότητα θα φθάσει το 40-45%.

Μιλώντας για το αυξημένο ενδιαφέρον των νεότερων σε ηλικία πολιτών για τους εμβολιασμού, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής επισήμανε: "Είναι πολύ συγκινητικό. Βλέπουμε από την αντίδραση της νεολαίας ότι είναι πολύ υπεύθυνη. Δεν εκπλήσσομαι, ωστόσο. Πριν από μήνες, έλεγα ότι όσο προχωρά ο χρόνος και οι πρώτοι θαρραλέοι μπαίνουν στον εμβολιασμό θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι". 

Όσον αφορά στην ανοσία στην κοινότητα ο κ. Γραβάνης σημείωσε ότι οι ασυμπτωματικοί υπολογίζονται σε ένα ποσοστό 10-12% και ήδη έχουν αναπτύξει αντισώματα με κάποιους αυτούς να βρίσκονται σε ανοσία. Παράλληλα, 2,1 εκατ. πολίτες έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση εμβολίου, που σημαίνει ότι 15-20 μέρες μετά τη χορήγηση του σκευάσματος αναπτύσσουν ανοσία σε ποσοστό μέχρι 80%. 

Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εμβολιασμού, υπογράμμισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, και επιταχυνθεί -όπως δείχνουν τα πράγματα - τότε, τον Ιούνιο θα έχουμε πλησιάσει σε ένα ποσοστό φυσικής και επαγόμενης ανοσίας στην κοινότητα κοντά στο 40-45%. "Αυτό σημαίνει" υπογράμμισε "ότι θα βγούμε το καλοκαίρι με μία ανοσία της τάξεως του 60%" και η εικόνα που θα παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ