Χάρης Μαμουλάκης: Νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας αυτό για τις δημόσιες συμβάσεις

Χάρης Μαμουλάκης: Νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας αυτό για τις δημόσιες συμβάσεις

"Νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας για τη διαφάνεια, το περιβάλλον και τις περιοχές Natura, την Αυτοδιοίκησης και τις μικρές κατασκευαστικές επιχειρήσεις"

Συνεχίζεται στη Βουλή η διαδικασία συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις Δημόσιες Συμβάσεις, στο οποίο Εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

Στην τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης επικεντρώθηκε σε έξι κομβικούς πυλώνες του νομοσχεδίου, τους οποίους και ανέλυσε διεξοδικά, οι οποίοι αφορούν: Το περιβάλλον και τα έργα σε περιοχές Natura, τη διαφάνεια, τα ζητήματα που αφορούν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την ιδιωτικοποίηση της επίβλεψης, το ζήτημα μελέτη - κατασκευή, καθώς και τις ανισότητες, αλλά και τη στοχοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κατασκευαστικού, μελετητικού και προμηθευτικού κλάδου, που όπως τόνισε: «Πρόκειται για αθέατες πλευρές του εν λόγω νομοσχεδίου, οι οποίες πυροδοτούν το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, των κατασκευαστικών κολοσσών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, των ατομικών σχεδόν επιχειρήσεων μηχανικών και όχι μόνο, οι οποίοι πραγματικά παλεύουν σε ένα χειμαζόμενο τοπίο».

Ανέδειξε επίσης όλα τα σημεία του νομοσχεδίου που οδηγούν ξανά τις δημόσιες συμβάσεις σε περιβάλλον αδιαφάνειας, στη διευκόλυνση των διαδικασιών κατάτμησης των έργων, στη δημιουργία τραστ, καθώς στα πολλά «παραθυράκια» για σωρεία απευθείας αναθέσεων, ενώ ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε: «Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ κατά την άποψη του νομοθέτη έχει εκπονηθεί για να λύσει προβλήματα και να επιταχύνει διαδικασίες, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δημιουργεί δομικές αβελτηρίες, σχεδόν αδράνεια θα έλεγα. Έρχεται δε, σε μια λάθος χρονική στιγμή. Έρχεται εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που η χώρα πρέπει να επιταχύνει διαδικασίες για να απορροφήσει πόρους από Ευρωπαϊκά προγράμματα κι όχι να δημιουργεί εμπόδια στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ