Χρήστος Ζορμπάς: Απαιτούν να διαλευκανθεί ο θάνατός του

Χρήστος Ζορμπάς: Απαιτούν να διαλευκανθεί ο θάνατός του

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις για τον θάνατο του 29χρονου εργάτη στο εργοστάσιο

«Ήπειρος». Εργατικά σωματεία από όλη τη χώρα συντονίζονται για να απαιτήσουν τη διαλεύκανση της υπόθεσης, για να μην «κουκουλωθούν» οι ευθύνες, όπως τονίζουν.
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τον θάνατο από ηλεκτροπληξία του εργάτη Χρήστου Ζορμπά στην Άρτα, στη γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος» στις 6 Ιουνίου. Μετά τη μεγάλη διαδήλωση που όμοια της δεν είχε δει εδώ και καιρό η πόλη της Άρτας, «κύμα» εργατικών σωματείων ζητούν με ψηφίσματα και ανακοινώσεις τους να διαλευκανθεί η υπόθεση, να μην «κουκουλωθεί» τι έγινε.

Εν τω μεταξύ, η οικογένειά του δηλώνει ξανά και ξανά ότι θα πάει την υπόθεση μέχρι το τέλος, ενώ οι δικηγόροι της οικογένειας Θανάσης Καμπαγιάννης και Όλγα Τσουμάνη σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν μεθοδεύσεις που επιχειρούνται από την Επιθεώρηση Εργασίας Άρτας με μια δήλωση «μήνυμα». Ανάμεσα σε άλλα, τονίζουν ότι «οποιαδήποτε αυθαίρετη κρίση, που δεν δηλώνει ρητά και δεν λαμβάνει υπόψιν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ώρα θανάτου μέχρι την αυτοψία, δεν αποσκοπεί στην πραγματική διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του Χρήστου, αλλά σε κουκούλωμα. Όσοι σκέφτονται να παρέμβουν με τέτοιο τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης θα έχουν ευθύνες, όχι μόνο ηθικές και υπηρεσιακές, αλλά και ποινικές».

Η υπόθεση έχει πάρει πανελλαδική διάσταση, καθώς καθημερινά σωματεία επανέρχονται στην τραγική υπόθεση, ενώ όλο και περισσότερα Μέσα, από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, ασχολούνται με το θέμα.

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας κυκλοφόρησε νέα ανακοίνωση και βίντεο από τη διαδήλωση της 11ης Ιουνίου. Ανάμεσα σε άλλα, το ΕΚΑ σημειώνει: «Ξεχείλισε η οργή στη μεγαλειώδη διαδήλωση στην Άρτα, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Άρτας. Το σύνθημα «κέρδη βουτηγμένα στο αίμα εργατών. Στο «Ήπειρος» σκοτώθηκε ο Χρήστος» συγκλόνισε όλη την Άρτα. Ιδιαίτερα , τώρα, που από ότι δείχνουν οι εξελίξεις, προσπαθούν να φορτώσουν τις ευθύνες στον εργαζόμενο προαναγγέλλοντας «ανθρώπινο λάθος». Μόνο που δεν μας εξήγησαν – σημείωσε στην ομιλία της η αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Α. Λαμπρίνα Σκορίλα, – γιατί δεν σκοτώνονται από τα δήθεν ανθρώπινα λάθη οι εργοδότες αλλά οι εργάτες. Μόνο που δεν μας εξήγησαν γιατί με καθυστέρηση δύο ημερών έγινε ο έλεγχος από την επιθεώρηση ασφαλείας, σε τι χώρο και με ποιες συνθήκες έγινε η έρευνα;».

Συνδικαλιστές και σωματεία απαιτούν να αποδοθεί δικαιοσύνη
Την ίδια ώρα ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης πήρε πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν ψηφίσματα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τα στελέχη του Συντονισμού, δεκάδες είναι οι συνδικαλιστές που έχουν πάρει το σχέδιο ψηφίσματος που έχει κυκλοφορήσει και το έχουν καταθέσει στα ΔΣ και τις συνελεύσεις των σωματείων τους.

Μέχρι χθες βράδυ, τέτοια ψηφίσματα για την υπόθεση είχαν εκδόσει το Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Αθήνας και ο Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη κινητοποίηση για την στήριξη της Δημόσιας Υγείας.

Το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Καταγγέλλουμε το εργοδοτικό έγκλημα στο εργοστάσιο «φέτα Ήπειρος» στην Άρτα, που στοίχισε τη ζωή στον 29χρονο εργάτη Χρήστο Ζορμπά. Ο συνάδελφος βρέθηκε νεκρός από ηλεκτροπληξία κατά τη βάρδια του το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιούνη στο εργοστάσιο. Η οργή και η θλίψη για τον θάνατο του 29χρονου συναδέλφου, μετατράπηκε σε μαζική κινητοποίηση έξω από την πύλη του εργοστασίου την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του, αλλά και στην πόλη της Άρτας, στο μαζικό συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης την Πέμπτη 11 Ιούνη.

Η εργοδοσία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να καθυστερήσει τη διερεύνηση των αιτιών και να κουκουλώσει τις δικές της ευθύνες για τη δολοφονία του Χρήστου. Η οικογένεια του νεκρού συναδέλφου ενημερώθηκε από γνωστούς και όχι από την επιχείρηση. Η Αστυνομία ενημερώθηκε από το νοσοκομείο ώρες αργότερα από τον θάνατο του Χρήστου, και άργησε πολύ να ελέγξει τον χώρο εργασίας που έγινε το δυστύχημα. Ακολουθώντας τα βήματα της εργοδοσίας, η Επιθεώρηση Εργασίας Άρτας έχει αρχίσει ήδη να αναμασάει την κλασική εργοδοτική καραμέλα για «ατομική ευθύνη» του νεκρού μας συναδέλφου για την ηλεκτροπληξία.

Χωρίς όμως να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το γεγονός ότι πήγε στο εργοστάσιο δύο μέρες μετά, έχοντας αφήσει έτσι, δύο ημέρες περιθώριο στην εργοδοσία για να συγκαλύψει τις τυχόν δικές της ευθύνες.

Πρόκειται για απαράδεκτη προσπάθεια συγκάλυψης μιας εργοδοτικής δολοφονίας που δεν θα περάσει. Ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΣΕΠΕ) ούτε για τις συγκεκριμένες συνθήκες που οδήγησαν στην δολοφονία του Χρήστου αλλά ούτε και για το αν στο εργοστάσιο τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας και τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

*Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο του συναδέλφου. Καμία συγκάλυψη, όλη η αλήθεια στο φως.
*Διεκδικούμε μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».
Η υπόθεση έχει πάρει πανελλαδικά χαρακτηριστικά, αλλά η κοινωνία της Άρτας παραμένει συγκλονισμένη. Φίλοι και συγγενείς δεν μπορούν να πιστέψουν ότι δεν θα ξαναδούν τον Χρήστο, ο οποίος μπορεί να ήταν νέος εργάτης στην «Ήπειρος», αλλά από μικρό παιδί βοηθούσε τον πατέρα του σε οικοδομικές και γεωργικές εργασίες.

Μάλιστα, ο αδικοχαμένος 29χρονος εργάτης είχε κάνει την πρακτική του στη ΔΕΗ όπου μόνο καλά λόγια έχουν να πουν όσοι δούλεψαν μαζί του. Όχι μόνο για τον χαρακτήρα και την εργατικότητά του, αλλά για τον επαγγελματισμό του όσον αφορά τα μέτρα προστασίας που έπαιρνε. Για αυτό, τα ερωτήματα που εγείρονται για τον θάνατό του είναι αμείλικτα. Η οικογένεια συνεχίζει να τονίζει ότι δεν έχει πάρει καμιά απάντηση από την εταιρεία ή τους επίσημους φορείς και δεν θα σταματήσει να παλεύει μέχρι να αποκαλυφθεί τι πραγματικά έγινε.

Πηγή: pagenews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ