Χρυσοχοΐδης στον Guardian: Η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα

 Χρυσοχοΐδης στον Guardian: Η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα

Την ίδια ώρα διέψευσε τις καταγγελίες ότι η ελληνική κυβέρνηση επαναπροωθεί βίαια άλλους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ελλάδα.

Μέχρι το ερχόμενο Πάσχα η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες, δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στον Guardian.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Μόρια, ο κ. Χρυσοχοϊδης δεσμεύτηκε ότι επιταχύνονται τα σχέδια για την απομάκρυνση των προσφύγων: «Θα φύγουν όλοι. Από τους σχεδόν 12.000 πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα εδώ, προβλέπω ότι οι 6.000 θα έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν υποφέρει πολλά. Έδειξαν πολλή υπομονή», δήλωσε στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, Έλενα Σμιθ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο είναι Αφγανοί, στους οποίους θα αναγνωριστεί το καθεστώς πρόσφυγα και θα τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, με τα οποία μπορούν να πάνε σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για έως και τρεις μήνες. Ενώ χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από τη Μόρια. «Είναι πολύ γενναιόδωρη, πολύ γενναία κίνηση», σχολίασε ο κ. Χρυσοχοϊδης. «Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα αναφορικά με το θέμα αυτό, αλλά πιστεύω ότι μπορούν να δουν πώς προστατεύουμε τα σύνορα της Ένωσης κι έχουμε μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις ροές».

1

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέμεινε στη σημασία της μεταφοράς των προσφύγων της Μόριας στο νέο προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Μυτιλήνη. Όπως είπε: «υπάρχουν ομάδες Αφγανών και φοβούμαι μήπως κάποιες ανθρωπιστικές οργανώσεις ενθαρρύνουν χιλιάδες ανθρώπους να μην πάνε. Δεν σηκώνει διαπραγμάτευση το θέμα. Θα φύγουν από το νησί, αλλά θα πρέπει να περάσουν πρώτα απ’ αυτή τη νέα δομή και να λάβουν τα απαιτούμενα νομικά έγγραφα.

Όσο για τη Μόρια; Ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για «καταυλισμό ντροπής». «Ανήκει πλέον στην ιστορία. Θα καθαριστεί και θα αντικατασταθεί από ελαιώνες», είπε, διαψεύδοντας τις καταγγελίες ότι η ελληνική κυβέρνηση επαναπροωθεί βίαια άλλους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ελλάδα.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ