Η Έφη Βαγενά πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής

Η εκλογή της έγινε μετά από εισήγηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη

Mε ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την εισήγηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, για τον διορισμό της καθηγήτριας, Έφης Βαγενά, ως προέδρου της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Όλα τα κόμματα (πλην του ΚΚΕ, που τοποθετήθηκε με το «παρών») υποδέχθηκαν με θετική ψήφο την πρόταση του κ. Γετραπετρίτη, λόγω του πλούσιου βιογραφικού της και αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο της κ. Βαγενά τα κατάλληλα προσόντα για την θέση.

Ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συμμετοχή της νέας προέδρου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με την ιδιότητα της συμβούλου του τμήματος Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας Δεοντολογίας του οργανισμού, η θέση της ως μέλους της μόνιμης επιτροπής για την Ψηφιακή Κοινωνία, της Ελβετικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών καθώς και ως συμβούλου του ΟΟΣΑ.

Η αποστολή της Επιτροπής

Η αποστολή της Επιτροπής Βιοηθικής, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, είναι εξαιρετικά σημαντική και γι’ αυτόν το λόγο της έχουν αποδοθεί σημαντικά προνόμια, έτσι ώστε τα μέλη συλλογικά να μπορούν να παράγουν ένα έργο υψηλού επιπέδου, ποιοτικό, συμβουλευτικό, για να μπορέσει να γίνει παραγωγός δημοσίων πολιτικών σε θέματα τα οποία είναι σήμερα υψηλής αιχμής.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της, είναι η διατύπωση προτάσεων συνολικής πολιτικής και ενεργειών και κατευθυντήριων γραμμών σε σχέση με τα ζητήματα βιοηθικής και τεχνοηθικής, η διεθνής εκπροσώπηση όπου απαιτείται, οι πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων βιοηθικής και τεχνοηθικής, η συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, η αξιολόγηση της ενσωμάτωσης του ενωσιακού και του διεθνούς δικαίου στην εσωτερική έννομη τάξη και κυρίως η υποβολή εκθέσεων και προς την Βουλή των Ελλήνων, έτσι ώστε να καθίσταται κοινωνός και η Βουλή.

Το βιογραφικό της Έφης Βαγενά

Η Έφη Βαγενά είναι καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, το ETH Zurich, το οποίο είναι διάσημο για τα θέματα τα οποία άπτονται των ζητημάτων της ηθικής της τεχνολογίας και της ηθικής των κοινωνικών επιστημών. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της, ως κοινωνική ιστορικός με διδακτορικό στην Ιστορία της Ιατρικής από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει μεταδιδακτορικές σπουδές στην Βιοηθική και την Πολιτική Υγείας στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Με την επιστροφή της στον ακαδημαϊκό χώρο, η ίδια ως καθηγήτρια του Ελβετικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, ίδρυσε το Εργαστήριο Ηθικής και Πολιτικής της Υγείας, που σκοπό έχει να αντιμετωπίζει ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την αιχμή της βιοτεχνολογικής έρευνας, όπως είναι για παράδειγμα οι γονιδιωματικές τεχνολογίες, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ιατρικές εφαρμογές και η ανάλυση δεδομένων στη δημόσια υγεία.

Η κυρία Βαγενά, είναι συνεργάτης στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο Κέντρο Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου, εκλεγμένο μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και πρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας για τις ηθικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του δικτύου εξατομικευμένης υγείας.

Σήμερα, είναι συμπρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα ηθικής και διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της υγείας. Έχει στο ενεργητικό της εκτενείς δημοσιεύσεις και έχει διεθνώς αναγνωρισμένο έργο, ιδίως στα πλαίσια διακυβέρνησης και διαχείρισης των δεδομένων υγείας και τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών υγείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, η υποψηφιότητα της Έφης Βαγενά, «άπτεται ακριβώς, του διεπιστημονικού ρόλου της επιτροπής αυτής, στο μέτρο που αφορά και τις κοινωνικές επιστήμες και τις θετικές επιστήμες και ιδίως, την επιστήμη της τεχνητής νοημοσύνης της τεχνολογίας. Η κυρία Βαγενά, έχει καταφέρει να συναιρέσει πολλές γνωστικές μεταλλάξεις, οι οποίες έχουν υπάρξει στον σύγχρονο κόσμο, μια υβριδική, αν θέλετε, επιστήμη, η οποία τέμνει όλα τα γνωστικά πεδία».

Επισήμανε δε, ότι η κυρία Βαγενά είναι μία Ελληνίδα, η οποία τιμά την πατρίδα στο εξωτερικό και και έκανε λόγο για την ιδιαίτερη τιμή να την προτείνει για την θέση της προέδρου της Επιτροπής, «διότι», όπως χαρακτηριστικά είπε, «θέλουμε οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν καταξιωθεί στο εξωτερικό, να μπορούν να κεφαλαιοποιούν τη γνώση και την εμπειρία τους στην πατρίδα, μεταφέροντας αυτήν την τεχνογνωσία τους».

Πηγή: newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ