Η Ελλάδα ζητά πίσω ένα χάλκινο αγαλματίδιο αλόγου 2.700 ετών που έβγαλε στο σφυρί ο Sotheby’s

Το ειδώλιο του αλόγου από τη γεωμετρική περίοδο της αρχαίας ελληνικής τέχνης βγήκε στο σφυρί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, με εκτιμώμενη τιμή 150.000- 250.000 δολάρια

Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού θα επιδιώξει τον επαναπατρισμό ενός χάλκινου αγάλματος 2.700 ετών από τη Νέα Υόρκη, το οποίο αναφέρει ότι εξήχθη παράνομα από την Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να απορρίψει την προσπάθεια ενός οίκου δημοπρασιών να προχωρήσει στην πώληση το αντικείμενο, ανέφερε το Associated Press.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «τεράστιας νομικής σημασίας» και ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων στα μέρη από τα οποία αποσυνδέθηκαν βίαια, αναφέρει το υπουργείο Πολιτσιμού.

Η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική νίκη στον αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων. «Το υπουργείο θα προχωρήσει σε κάθε νομική διαδικασία για τον επαναπατρισμό του αγάλματος, τονίζοντας ότι όταν επιστρέφονται κλεμμένα και παράνομα εξαγόμενα μνημεία… (η χώρα ) ανακτά ένα τμήμα της ιστορίας της».

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι σε διαφορές που αφορούν αντικείμενα που προορίζονται για δημοπρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες ή ζητούνται από μουσεία των ΗΠΑ, θα ισχύουν οι νόμοι της χώρας προέλευσης των έργων. Για αυτόν τον λόγο, το δικαστήριο απέρριψε την προσφορά της εταιρείας δημοπρασιών Sotheby;’s να προχωρήσει στη δημοπρασία του έργου ύψους 14 εκατοστών από τον 8ο αιώνα π.Χ.

Τον Μάιο του 2018, το ειδώλιο του αλόγου από τη λεγόμενη Γεωμετρική περίοδο της αρχαίας ελληνικής τέχνης  βγήκε στο σφυρί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, με εκτιμώμενη τιμή 150.000- 250.000 $. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιγραφή, ο οίκος δημοπρασιών χαρακτηρίζει το ειδώλιο ως «ελληνικό».

Έλληνες αρμόδιοι απευθύνθηκαν στον οίκο δημοπρασιών ζητώντας να αποσυρθεί και να επαναπατριστεί, υποστηρίζοντας ότι ήταν ελληνικής προέλευσης και δεν είχε ποτέ δηλωθεί ή χορηγηθεί άδεια εξαγωγής.

«Ενώ είμαστε απογοητευμένοι με την δικαστική απόφαση,  εξακολουθεί να μην υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό της Ελλάδας για ιδιοκτησία του χάλκινου αγαλματιδίου», ανέφερε σε δήλωση ο οίκος δημοπρασιών.

Πηγή: greekcitytimes.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ