Η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα με 667 νέα κρούσματα και 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους.

Για σαφή σημάδια περαιτέρω σταθερής εξάπλωσης έκανε λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, δηλαδή πάνω από 400 το τελευταίο διάστημα, και την Τρίτη για πρώτη φόρα πάνω από 600 (667) διαγνώσεις. «Το κρίσιμο στοιχείο εξήγησε, είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει πάνω από 80, σε σχετικά υψηλό επίπεδα. 

«Η επιδημιολογική αύξηση στον πληθυσμό 18 με 39 ετών ανέρχεται σε ποσοστό 60 με 70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης έκτος Αττικής αρκετά περισσότερες από το 50% των λοιμώξεων,  όπως Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα, Σέρρες και Καστόρια».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαγιορκίνης απηύθυνε ειδική έκκληση στο νεαρό πληθυσμό, 18 με 40 ετών να προσέχει ιδιαιτέρα να χρησιμοποιεί μάσκα και να αποφεύγει το συγχρωτισμό.  
Σε ό,τι αφορά την ομάδα 40 με 64 ετών η επιδημιολογική αύξηση είναι 30% άνω του αναμενόμενου.  Επίσης ο κ. Μαγιορκίνης προειδοποίησε τους καπνιστές ότι έχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για COVID-19 ζητώντας τους να αποφεύγουν το κάπνισμα.

SOS Χαρδαλιά για Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά, Βοιωτία και Σέρρες

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για πέντε περιοχές «κρούει» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς, της Βοιωτίας και των Σερρών να τηρούν τα μέτρα.

«Στην Καστοριά υπάρχει επιθετική έξαρση» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ανέφερε πως αύριο θα συμμετέχει σε σύσκεψη για την Περιφέρεια.

«Εχθές ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ήταν 30 ετών και στην Αττική 33 ετών», αποκάλυψε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Στην Αττική η κατάσταση παραμένει κρίσιμα σταθερή και στον κεντρικό τομέα είναι εύθραυστη» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και απαντώντας σε ερώτηση για επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής απάντησε: «το Σύνταγμα δεν ξέρω πως προκύπτει. Ο κεντρικός τομέας είναι πιβαρυμένος. Η Αττική είναι σε σταθερή κατάσταση δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Λόγω του όγκου και του πληθυσμού που συνοδεύει την μητροπολιτική Αθήνα η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί σε λίγα 24ωρα».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ