Η καραντίνα «κακοποίησε» 110.000 Ελληνίδες

Η καραντίνα «κακοποίησε» 110.000 Ελληνίδες

Χιλιάδες ήταν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά το διάστημα του πρώτου κύματος της πανδημίας, καθώς περισσότερες από 110.000 ήταν οι κλήσεις γυναικών για βοήθεια από όλη την Ελλάδα.

«Ως ενδοοικογενειακή ορίζεται οποιαδήποτε μορφή βίας που εκδηλώνεται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Περιλαμβάνει όλες τις πράξεις φυσικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής ή οικονομικής βίας, οι οποίες συμβαίνουν εντός της οικογένειας ή οικογενειακής μονάδας ή μεταξύ πρώην ή νυν συζύγων ή συντρόφων, ανεξάρτητα ή όχι του κατά πόσο ο δράστης μοιράζεται ή έχει μοιρασθεί την ίδια κατοικία με το θύμα».  Ωστόσο, το πρόβλημα δεν σχετίζεται με τις μορφές βίας. Έγκειται στη δυνατότητα να αντιληφθεί ο θύτης ότι εκείνο που έκανε δεν ήταν σωστό. 

Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα Υγείας 

Οι γεωπολιτικές συνθήκες, όπως και έκτακτα γεγονότα στον τομέα υγείας διαμόρφωσαν μια γνωσιολογία και εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων υγειονομικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία έχει να παρουσιάσει παγκοσμίως την εμπειρία της σε επιχειρήσεις υγείας εθνικής εμβέλειας, τη συμμετοχή της σε ανθρωπιστικές βοήθειες και επιχειρήσεις παγκόσμιου χαρακτήρα. Η πανδημία της γρίπης του 2009 και η απειλή του ιού Έμπολα το 2014 αποτέλεσαν τις κορυφαίες στιγμές για την απόδοση πεπειραμένων πλέον στελεχών σε στιγμές ύψιστου κινδύνου της δημόσιας υγείας. Τον περασμένο Μάρτιο η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ προχώρησαν στην ενεργοποίηση του τετραψήφιου τηλεφωνικού κέντρου 1110, το οποίο λειτουργεί ως «ομπρέλα προστασίας» και ενημέρωσης των πολιτών όλο το 24ωρο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων Πάνο Ευσταθίου, το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πανδημίας, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών δημιούργησαν το Κέντρο Έκτακτων Αναγκών.

«Περισσότερες από 110.000 κλήσεις για βοήθεια»

Το Κέντρο είχε σκοπό την εξυπηρέτηση και την προσφορά πληροφοριών και απαντήσεων σε ερωτήματα που ήταν συνδεδεμένα με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Εκεί διαπιστώθηκε και η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι καταγραφές πολλές, πάρα πολλές. «Οι κλήσεις που δεχτήκαμε στο διάστημα του πρώτου κύματος ήταν πάνω από 110.000. Καλούσαν καθημερινά γυναίκες από όλη την Ελλάδα, αλλά η πλειονότητα των κλήσεων εντοπίζονταν στην Περιφέρεια Αττικής. Το κοινωνικό υπόβαθρο (status quo) των γυναικών ήταν ποικιλόμορφο. Επιβεβαιώθηκε πως η ενδοοικογενειακή βία δεν σχετίζεται με την κοινωνική τάξη», αναφέρει στο health4U.gr ο Πάνος Ευσταθίου, oρθοπεδικός – χειρουργός, δρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα υγείας. 

Η πανδημία της γρίπης δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι να αναγκαστούν να μείνουν στα σπίτια τους. Στο πλαίσιο του εγκλεισμού/lockdown χιλιάδες οικογένειες παρέμειναν εντός σπιτιού. Η έντονη καθημερινότητα των ανθρώπων λόγω δουλειάς και άλλων υποχρεώσεων τους ανάγκαζε να απουσιάζουν από το σπίτι περισσότερες από οκτώ ώρες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλές στιγμές συναναστροφής ανάμεσα στο ζευγάρι. «Οι αναφερόμενες οικογένειες, εξαιτίας της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι, αναγκάστηκαν να συμβιώσουν είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο. Έτσι, άτομα με δυσκολίες στην επαφή και την επικοινωνία και άτομα που δεν έμαθαν να διατηρούν τις ισορροπίες κατά την περίοδο του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας άσκησαν βία στις συζύγους τους», συμπληρώνει ο κ. Ευσταθίου.

«Εφόσον υπάρχει βιαιοπραγία, η προτροπή για την Αστυνομία είναι δεδομένη»
Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, μεταξύ όλων των άλλων, διαθέτει μια γραμμή υποστήριξης που καλύπτεται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Οι γιατροί του Κέντρου υποστηρίζουν τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, δηλαδή γυναίκες που έχουν την ανάγκη να καλέσουν ξανά σε βοήθεια. Πρόκειται για γυναίκες με καταπονημένο όχι μόνο το σώμα, αλλά και τον ψυχικό τους κόσμο. Γυναίκες με έντονο το αίσθημα της πικρίας, της αδικίας, της αμφιβολίας, της ανασφάλειας, του φόβου, ακόμη και της ενοχής. «Κατόπιν καταγραφής περιστατικών, και σε συνεννόηση με τους ειδικούς, καταφέραμε να καταλάβουμε πού κινείται κάθε γυναίκα. Που εκινείτο οικονομικά και κοινωνικά. Εκείνο που κάνει θετική εντύπωση είναι ότι υπάρχει το αίσθημα της αντίδρασης. Τώρα, αν το συναίσθημα θα γίνει πράξη τελικά, κανένας δεν το γνωρίζει», αναφέρει ο δρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών και συμπληρώνει: «Εφόσον υπάρχει βιαιοπραγία, η προτροπή για την Αστυνομία ήταν, είναι και θα είναι δεδομένη».


Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.) είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έχουν δεχτεί τα συμβουλευτικά κέντρα από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, από τις 14 Μαρτίου μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2020 ο αριθμός των γυναικών που απευθύνθηκε αυτοπροσώπως ή και μέσα από τρίτα πρόσωπα στα 42 συμβουλευτικά κέντρα αλλά και στη γραμμή SOS 15900 για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αυξήθηκε σημαντικά. «Μόνο την περίοδο του εγκλεισμού (Μάρτιο – Απρίλιο) οι καταγγελίες τετραπλασιάστηκαν», τονίζει η ίδια.

Πηγή: health4u.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ