Και δεύτερο κοντέινερ με κοκαΐνη στον Πειραιά - Υπάρχει σύνδεση με το καρτέλ του "Πάμπλο";

Newsroom
Newsroom

Στο κοντέινερ εντοπίστηκαν περίπου 100 κιλά κοκαΐνης

Δεύτερο φορτίο με κοκαΐνη εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν περιέλθει στις Αρχές. Πρόκειται για περίπου εκατό κιλά κοκαΐνης, ενώ διεξάγεται έρευνα σύνδεσης του συγκεκριμένου φορτίου με το καρτέλ που διακινούσε 210 κιλά του ναρκωτικού που το εντοπίστηκαν το πρωί της Πέμπτης (23.05) σε φορτίο με γαρίδες.

Συγκεκριμένα, oι Αρχές εξετάζουν εάν υπάρχει κάποια πιθανή σύνδεση μεταξύ των δύο κοντέινερ, καθώς το modus operandi φαίνεται να είναι ίδιο και στις δύο περιπτώσεις.

Η έρευνα για το δεύτερο φορτίο ήταν σε εξέλιξη από το πρωί και έφερε αργά το απόγευμα αποτελέσματα. Η δικογραφία που σχηματίζεται είναι ξεχωριστή από αυτή που αφορά τους διακινητές των 210 κιλών.

Ποιος είναι ο "Πάμπλο", ο Έλληνας του καρτέλ με τα 210 κιλά κοκαΐνη που εξόπλιζε τρομοκράτες στην Κολομβία

Σαν βγαλμένο από ταινία είναι το παρελθόν του «Πάμπλο», του Έλληνα που εμπλέκεται στην υπόθεση του καρτέλ με τα 210 κιλά κοκαΐνης που βρέθηκαν σε κοντέινερ με γαρίδες στον Πειραιά.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 64χρονος, που ήταν γνωστός στις αμερικανικές Αρχές ως «Πάμπλο», συνελήφθη το 2012 από τις Αρχές της Κόστα Ρίκα, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ. Εμπλεκόταν σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη, με στόχο την υποστήριξη ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης, με αντάλλαγμα 50 κιλά κοκαΐνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, για την υπόθεση εξέτισε ποινή κάθειρξης στις ΗΠΑ. 

Ο "Πάμπλο" πουλούσε όπλα σε τρομοκράτες με αντάλλαγμα κοκαΐνη και λεφτά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA), ο «Πάμπλο» είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για εμπόριο όπλων και για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Είχε συλληφθεί στον Παναμά το 2012, για την απόπειρα υποστήριξης της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC), καθώς ο «Πάμπλο» είχε προσπαθήσει να εξοπλίσει την οργάνωση με στρατιωτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων τουφεκιών εφόδου, εκτοξευτών πυραύλων («RPG») και πυραύλων εδάφους-αέρος, με αντάλλαγμα κοκαΐνη και μετρητά.

Είχε πέσει στα χέρια των αμερικανικών Αρχών όταν προσπάθησε να πουλήσει όπλα σε ένα άτομο που παρίστανε τον συνεργάτη της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά ήταν, στην πραγματικότητα, πράκτορας της DEA.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Ευρώπη και την Κεντρική Αμερική, ο πράκτορας ενημέρωσε τον «Πάμπλο» ότι αναζητούσε όπλα για χρήση από τη FARC για να επιτεθεί στις αμερικανικές δυνάμεις στην Κολομβία.

Ο «Πάμπλο» και ο υπάλληλος της DEA συζήτησαν επίσης τη χρήση των όπλων αυτών από τους τρομοκράτες εναντίον της κολομβιανής και της αμερικανικής κυβέρνησης, ακόμα και για κατάρριψη αμερικανικών αεροσκαφών στην Κολομβία.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, ο «Πάμπλο» ανέφερε ότι θα παρείχε στον πράκτορα των αμερικανικών Αρχών αρκετούς εκτοξευτές RPG ως δείγμα. Στις 18 Ιουλίου 2012 κανόνισε με επιτυχία την παράδοση στην Ευρώπη RPG, τα οποία παρέλαβε μυστικός πράκτορας της DEA.

Ο «Πάμπλο» δήλωσε ένοχος στην κατηγορία για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης στη FARC.

H κατάσχεση των 210 κιλών κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες 

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία στελέχη από διάφορες υπηρεσίες της Αττικής προχώρησαν στον ξαφνικό έλεγχο ενός κοντέινερ το οποίο μετέφερε γαρίδες, μέσα στις οποίες εντοπίστηκαν συνολικά 210 κιλά κοκαΐνης.

Την ώρα τους εφόδου εντοπίστηκε και ένας αλλοδαπός άνδρας Αλβανικής καταγωγής ο οποίος όπως προέκυψε είναι παλιός γνώριμος τον αρχών, πάλι, για υποθέσεις ναρκωτικών.

Το κοντέινερ με το πανάκριβο φορτίο, η αξία του οποίου ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ξεκίνησε από την Κολομβία και είχε προορισμό -στα χαρτιά τουλάχιστον- τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.

Αστυνομικοί και λιμενικοί έχουν κατασχέσει το κινητό τηλέφωνο του συλληφθέντος σε μία προσπάθεια να φτάσουν στα ίχνη των συνεργών του σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν εάν θα μεταπολούσε την ποσότητα σε άλλους ναρκέμπορους ή εαν θα διακινούσε την κοκαΐνη μέσω του δικού του δικτύου νεαρός Αλβανός υπήκοος.

Κοντέινερ με κοκαΐνη στον Πειραιά: 4 συλλήψεις συνολικά από τις Αρχές

Σημειώνεται πως χωρισμένα σε 180 συσκευασίες φέρεται να ήταν τα 210 κιλά κοκαΐνης που εντοπίστηκαν μέσα σε κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά. Οι συσκευασίες, που έφεραν λογότυπο με περικεφαλαία, βρέθηκαν μέσα σε κοντέινερ με κατεψυγμένες γαρίδες.

Η αστυνομία προχώρησε σε 4 συλλήψεις. Αρχηγός φέρεται να είναι ένας Αλβανός, που εμπλεκόταν και σε υπόθεση του 2017, ο οποίος συνελήφθη στον Πειραιά στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κομβικός ήταν ο ρόλος ενός Έλληνα, που επίσης συνελήφθη. Ο συγκεκριμένος έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα του χρεώνουν σχέσεις με οργάνωση, που έχει έδρα τον Παναμά.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης. Η μεταφορά τους γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε εμπορευματοκιβώτια (container) για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Προηγήθηκε πολύμηνα έρευνα όπου, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα -5.000.000- €.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός από τα μέλη της οργάνωσης, ως εξής:

48χρονος, είχε αναλάβει τη διεύθυνση και κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους,
36χρονος, είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση έτερων μελών,
64χρονος, επικοινωνούσε με έτερα μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για το συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων και
54χρονος, ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.
Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη 22/05/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση -180- αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους -210- κιλών και -300- γραμμαρίων.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
κοκαΐνη συνολικού βάρους -510- γραμμαρίων,
ακατέργαστη κάνναβη βάρους -1,5- γραμμαρίων,
τα χρηματικά ποσά των -131.675- € και -30- λιρών Αγγλίας,
πιστόλι με γεμιστήρα με δεκαπέντε (15) φυσίγγια,
-37- φυσίγγια των 9 mm και -3- φυσίγγια των 7.65 mm,
ζυγαριά,
-2- μοτοσικλέτες,
-17- συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
κάρτα μνήμης (συσκευή usb),
-3- ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker),
σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και
πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του 48χρονου αρχηγικού μέλους εκκρεμούσε απόφαση κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή καθώς το 2017 είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, όπου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 634.000 δισκία CAPTAGON.

Επίσης, ο 64χρονος είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης στις Η.Π.Α. για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση έτερων μελών της.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πηγή: parapolitika.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ