ΕΛΛAΔΑ
Κακοκαιρία με τσουχτερό κρύο προ των θυρών: Πόσο θα επηρεαστεί η Κρήτη
Αναμένονται ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιονοπτώσεις - Πότε θα αρχίσει η μεταβολή του καιρού
Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται σταδιακά από σήμερα Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας, με κυριότερα χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες στα δυτικά, τους θυελλώδεις ανέμους και βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ από την Κυριακή προβλέπεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, προκαλώντας αντιπαράθεση μεταξύ μετεωρολόγων για το πόσο «πολική» θα είναι η κακοκαιρία.
Η επικείμενη κακοκαιρία θα εκδηλωθεί στην Κρήτη με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις στους ορεινούς όγκους του νησιού και ενδεχομένως σε ημιορεινές περιοχές, και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν τη Δευτέρα και οι βροχές - σύμφωνα με τους μετεωρολόγους - θα συνεχιστούν μέχρι και την Τρίτη. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία προοπτική του καιρού που παρουσίασε ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, το Σάββατο αναμένονται ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική έως κεντρική Πελοπόννησο, με ανέμους που θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πρόσκαιρη μικρή άνοδο.
Πτώση θερμοκρασίας και χιόνια από την Κυριακή
Την Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση, οι βροχές θα συνεχιστούν στα δυτικά, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και από το βράδυ και σε χαμηλότερα υψόμετρα της βορειοανατολικής χώρας. Οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, ιδιαίτερα στα βόρεια, με μέγιστες τιμές 6 έως 8 βαθμούς Κελσίου.
Τη Δευτέρα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά, με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις από τα 300 μέτρα και άνω, πριν από σταδιακή βελτίωση του καιρού από αργά το απόγευμα. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, ενώ οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Ξεροβόρι, παγετός και σταδιακή βελτίωση
Την Τρίτη ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές, με γενικά αίθριο σκηνικό, έντονο κρύο και παγετό στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρό σε κεντρικά και βόρεια. Τοπικές βροχές θα περιοριστούν στην Κρήτη και το νότιο Αιγαίο, με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Την Τετάρτη αναμένεται ηλιοφάνεια, άνεμοι έως 6 μποφόρ και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας.
Αντιπαράθεση μετεωρολόγων για τα χιόνια στην Αττική
Την ίδια ώρα, έντονη συζήτηση έχει ανοίξει μεταξύ μετεωρολόγων για το αν η επερχόμενη κακοκαιρία θα φέρει χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, με επίκεντρο την Αττική. Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, έκανε λόγο για χιονοπτώσεις ακόμη και σε νησιά του Αιγαίου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χιονίσει και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Αντίθετα, ο Θοδωρής Κολυδάς και ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, μίλησαν για υπερβολές, τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά την Αττική και αναμένονται νεότερα προγνωστικά δεδομένα. Ωστόσο σύμφωνα με τον Τσατραφύλλια «κλείδωσε» η πρώτη σημαντική ψυχρή εισβολή του 2026, με τον μετεωρολόγο του Alpha να αναφέρει πως το Σάββατο τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι σε θάλασσα και σε στεριά (και Αττική ). Καταιγίδες στα δυτικά. Χιόνια σε ορεινά και σε χαμηλά υψόμετρα στην Ήπειρο (650 μέτρα). Την Κυριακή έως την Τρίτη θα σημειωθεί κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας ακόμα και 12 βαθμούς, με θυελλώδεις βοριάδες και χιόνια σε ορεινά- ημιορεινά και σε χαμηλά υψόμετρα (0-600 μέτρα), σε ανατολική Μακεδονία , Θράκη , Θεσσαλία, Εύβοια, Σποράδες, νησιά βορείου Αιγαίου, ενώ για την Αττική προβλέπει κυρίως τη Δευτερά χιόνια στα ορεινά της, σημειώνοντας πως για χαμηλότερα υψόμετρα είναι νωρίς ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα.
Τι λένε οι τελευταίες εκτιμήσεις
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι από το απόγευμα της Κυριακής έως το πρωί της Δευτέρας οι χιονοπτώσεις θα αφορούν κυρίως τον κεντρικό ηπειρωτικό κορμό, τη βόρεια χώρα και τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν προς το Αιγαίο. Όπως είπε, «χιόνια πολύ πιθανόν να φτάσουν και στην Αττική, αλλά και στην Κρήτη», ενώ την Τρίτη στη Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία μπορεί να πέσει έως και στους -10 με -12 βαθμούς.
Από την πλευρά της, η μετεωρολόγος του Action24, Όλγα Παπαβγούλη, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για χιονοπτώσεις στην Αττική, ωστόσο οι θερμοκρασίες της Κυριακής θα μπορούσαν να ευνοήσουν χιόνια στα βόρεια προάστια της Αθήνας, κυρίως προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.
Σε πιο επιφυλακτικό τόνο, ο μετεωρολόγος Γιώργος Καντερές εκτίμησε ότι στην Αττικο-Βοιωτία θα χιονίσει οπωσδήποτε στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ για την Αθήνα «ενδέχεται να δούμε νιφάδες, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το στρώσει».
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το κύριο καιρικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Δευτέρα, με τα επόμενα 24ωρα να θεωρούνται κρίσιμα για την οριστικοποίηση της πρόγνωσης, ιδίως για την Αττική.
