Καλό... Πάσχα το "πράσινο φως" για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την άρση των μέτρων.

Με το lockdown να έχει παραταθεί επισήμως έως τις 8 Μαρτίου το ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους είναι τι θα γίνει με τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Η μετακίνηση εκτός νομού έχει απαγορευτεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Εναν χρόνο μετά το περασμένο δύσκολο Πάσχα, οι προβλέψεις για το φετινό Πάσχα φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξες, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, φαίνεται ότι θα δοθεί τελικά το «πράσινο φως» για τη μεγάλη έξοδο προς τα χωριά τον ερχόμενο Μάιο, υπολογίζοντας ότι έως τότε οι μεταδόσεις του κορωνοϊού θα έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Για το θέμα της μετακίνησης εκτός νομού το Πάσχα είχε αφήσει «παράθυρο» η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό το προηγούμενο διάστημα, όταν είχε επισημάνει ότι «στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνο εμείς ξέρουμε να το γιορτάσουμε».  Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με δηλώσεις της στα ΝΕΑ επιμένει να κρατά ανοιχτό το «παράθυρο» αισιοδοξίας.

Η ίδια σημειώνει ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, προσθέτοντας με νόημα ότι τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθεί η ταχύτητα της εμβολιαστικής κάλυψης δεδομένου ότι στη «φαρέτρα» θα προστεθούν νέα εμβόλια, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν και οι παραδόσεις των δόσεων. «Υπό τα δεδομένα αυτά και εφόσον δεν προκύψουν σημαντικές ανατροπές έως το Πάσχα μπορεί να έχει εμβολιαστεί έως και το 30% του πληθυσμού», προσθέτει η καθηγήτρια. Εξηγεί, μάλιστα, ότι με βάση την προτεραιοποίηση, η ανάπτυξη του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας» ξεκινά από τους πλέον ευάλωτους (δηλαδή από τους ηλικιωμένους και τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας) δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος ώστε η λοίμωξη Covid-19 να μετατραπεί από βαριά σε ήπια νόσο.

Συνεπώς «εγώ θεωρώ ότι θα γιορτάσουμε το Πάσχα σε πολύ καλύτερες συνθήκες από τις περσινές. Και είμαι αισιόδοξη ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουμε στην επαρχία», πρόσθεσε. Ερωτώμενη, μάλιστα, για το εάν οι παππούδες θα μπορούν να συναντηθούν και πάλι με τα εγγόνια τους, η απάντηση της κ. Κοτανίδου είναι θετική: «Εφόσον ο παππούς και η γιαγιά έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να συναντηθούν, όμως δεν θα πρέπει να αμελούμε το βασικό μέτρο που δεν είναι άλλο από τη χρήση μάσκας».

Τα 3 κριτήρια για τη μετακίνηση εκτός νομού


Πάντως, τα 3 κριτήρια, εκτός από τους εμβολιασμούς, για να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού είναι τα εξής: 

Θα πρέπει να έχουν μειωθεί τα κρούσματα κορωνοϊού
Θα πρέπει να έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες
Θα πρέπει να έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού (να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πολίτες) 


Τι ισχύει για τη μετακίνηση εκτός νομού 
Ακόμα και για το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης εκτός νομού, εν μέσω του αυστηροποιημένου lockdown, υπάρχουν 6 εξαιρέσεις.

Οι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού είναι οι εξής:

Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή ειδικώς:

α) στην περίπτωση της Αττικής, εκτός των ορίων της Περιφέρειας και
β) στην περίπτωση των περιοχών που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εκτός των ορίου του Δήμου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:
α) από και προς την εργασία,
β) για λόγους υγείας,
γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,
δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ