Καραμανλής: Κάνουμε το εθνικό μας καθήκον στηρίζοντας την Aegean

Ο Υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε «πέραν κάθε λογικής» τη κριτική που ακούγεται από την αντιπολίτευση

«Η Aegean έχει όλα τα χαρακτηριστικά του εθνικού αερομεταφορέα και είναι αναγκαία συνθήκη η κρατική της ενίσχυση για την επιβίωση της τουριστικής μας βιομηχανίας. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να τη στηρίξουμε για λόγους εθνικούς. Ταυτόχρονα, το ελληνικό δημόσιο έχει το δικαίωμα εξαγοράς μετοχών της εταιρίας όποτε το κρίνει σκόπιμο, μειώνοντας το ρίσκο». 
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «πέραν κάθε λογικής» τη κριτική που ακούγεται από την αντιπολίτευση για την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά την Aegean.

«Αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε ένα μέρος της κρατικής ενίσχυσης, ύψους 120 εκατ. ευρώ, ενώ εκ μέρους της εταιρίας θα γίνει αύξηση του κεφαλαίου, ύψους 80 εκατ. ευρώ. Ο ιδιώτης βάζει το χέρι στη τσέπη δηλαδή», τόνισε ο κ. Καραμανλής, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, του νομοσχεδίου για τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ ΥΠΑ και ΑΠΑ και πρόσθεσε:
«Σε καμία άλλη χώρα δεν ζητήθηκε από ιδιώτες να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Εδώ όμως ζητήθηκε από την εταιρία. Ο κλάδος των αερομεταφορών έχει υγιείς επιχειρήσεις. Η Aegean είχε επενδυτικό πλάνο ύψους 5 δισ. προ κρίσης. Επιβεβαιώνεται λοιπόν η κυβερνητική πολιτική. Το ελληνικό δημόσιο διασφαλίζει το δικαίωμα εξαγοράς αντί να πάρει άμεσα μετοχές. Κάνουμε λοιπόν το καθήκον μας και για να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και για να μην υπάρχουν ούτε δημόσια ούτε ιδιωτικά μονοπώλια».

«Σε όλες τις χώρες στηρίζονται οι εθνικές αερομεταφορές. Η Πορτογαλία δίνει 1,2 δισ. για ενίσχυση του κρατικού της  αερομεταφορέα και η Ελλάδα 120 εκατ. ευρώ», κατέληξε ο κ. Καραμανλής. 
Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Παππάς, έκανε λόγο για θολό τοπίο για το τι εξασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο με την οικονομική ενίσχυση της Aegean.
«Βλέπουμε την Aegean ξανά και ξανά να λέει πως δεν χρειάζεται κρατική βοήθεια και ξανά και ξανά να την αποζητά και να την διεκδικεί. Και σε αντίθεση με άλλες χώρες το τι θα πάρει το δημόσιο είναι σχετικό και θολό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπάς.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ