Αποδοκιμασία της τουρκικής προκλητικότητας από την Ε.Ε - Μητσοτάκης: Θέσαμε ζήτημα εμπάργκο όπλων

Ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία που η Ε.Ε. θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες, ανέφερε ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Έντονη αποδοκιμασία "για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας" εκφράζεται στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ καλεί την Άγκυρα να "αλλάξει ρότα" και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου, της 2ας Οκτωβρίου.

Τι αναφέρει συγκεκριμένα το κείμενο των συμπερασμάτων 

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων , και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατα τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματά του της 2ας Οκτωβρίου 2020.

Μητσοτάκης: Ο Δεκέμβριος καταλυτική ημερομηνία για κυρώσεις στην Τουρκία
 

Ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία που η Ε.Ε. θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη αρχικά, ωστόσο τελικά συζητήθηκε. Τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος ζήτησαν να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου και υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε την τελευταία περίοδο, με την έκδοση NAVTEX για το Ορούτς Ρέις και το άνοιγμα των Βαρωσίων.

«Έπρεπε μαζί με τον κ. Αναστασιάδη να εξηγήσουμε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους για ποιο λόγο είναι σημαντικό το γεωπολιτικό κομμάτι για όλη την Ευρώπη και οι θέσεις μας έγιναν αντιληπτές», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και ένα ακόμη ακόμη ζήτημα, καθώς -όπως είπε- υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Άγκυρας στη Συρία «είχαν υπάρξει αποφάσεις για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης που μπορεί να υπάρξει είναι κάποιες χώρες να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, όπλα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της κυριαρχίας κράτους-μέλους. Έθιξα το ζήτημα και η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή», επεσήμανε.

Για τη νέα κλιμάκωση της Τουρκίας με το Ορούτς Ρέις, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «πολλοί ηγέτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση της Άγκυρας να ξαναβγάλει το ερευνητικό πλοίο και οι πιο “καχύποπτες” χώρες άρχισαν να πείθονται».

«Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να προχωρήσει στις απαραίτησεις αποφάσεις για κυρώσεις», πρόσθεσε. 

Σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιγράφοντας τι συζητήθηκε κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει ανησυχία για την έκταση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Χαρακτήρισε πάντως θετικό που σε επίπεδο ECDC υπάρχει ευρωπαϊκός χάρτης ανά περιφέρεια, με κοινά κριτήρια που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως έθεσε το ζήτημα προετοιμασίας από τώρα για την επόμενη τουριστική περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό, όπως είπε, να υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κοινά πρωτόκολλα, ώστε όλοι να μπορέσουν να ταξιδεύουν με ασφάλεια

Για το Brexit, είπε ότι «δεν θα δεχτούμε μια κακή συμφωνία, που θα μπορούσε να είναι πιο κακή από μη συμφωνία». Είπε επίσης ότι υπήρξε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή.

Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κόκκινη γραμμή της χώρας μας στην επιχειρησιακή δράση του Ορούτς Ρέϊς είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 
«Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της σε θάλασσα και αέρα όπου ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά. Όλη η αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ».
Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι  η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και κατέληξε: «Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο».


 

 

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ