Το ΚΚΕ για τον θάνατο της Μαργαρίτας Καλούμενου: "Υπήρξε αλύγιστη από τα παιδικά της χρόνια"

Newsroom
Newsroom

Η εκλιπούσα ήταν κόρη του κομμουνιστή Νίκου Καλούμενου που εκτελέστηκε μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη

Το ΚΚΕ με μεγάλη λύπη και σεβασμό - όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση - αποχαιρετά την αλύγιστη από τα παιδικά της χρόνια αγωνίστρια Μαργαρίτα Καλούμενου, που έφυγε σήμερα, πλήρης ημερών, από τη ζωή.

Η Μαργαρίτα Καλούμενου, κόρη του παλιού κομμουνιστή Νίκου Καλούμενου, που εκτελέσθηκε μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη, μπολιάστηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας, με τους σκοπούς και την πάλη του ΚΚΕ, από τα οποία δεν ξεστράτισε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η οικογένεια Καλούμενου, είχε αναλάβει τη σημαντική αποστολή να βρίσκεται στο σπίτι της, στη Λυκούργου 39 τότε στην Καλλιθέα, η κρύπτη για τον παράνομο ασύρματο του ΚΚΕ και για τον διωκόμενο Νίκο Βαβούδη, στέλεχος του ΚΚΕ, που τον λειτουργούσε. Σε αυτό τον χώρο, μέσα στο σπίτι της, εισέβαλε η Ασφάλεια το Νοέμβρη του 1951, παρουσία των τότε υπουργού εσωτερικών Ρέντη και αρχηγού της αστυνομίας Ρακιτζή, όπως η ίδια έχει περιγράψει με μια συγκλονιστική μαρτυρία της στον Ριζοσπάστη, διατάσσοντάς την  προσωπικά, με την απειλή όπλου, να ανοίξει την κρύπτη. Η Μαργαρίτα Καλούμενου δεν λύγισε, δίνοντας στον Βαβούδη τον απαραίτητο χρόνο να καταστρέψει έγγραφα και τον ασύρματο μέχρι και ο ίδιος να αυτοπυροβοληθεί μέσα στην κρύπτη, σώζοντας έτσι μεγάλο τμήμα του παράνομου δικτύου οργανώσεων του ΚΚΕ από τα χέρια της Ασφάλειας.

Η συμβολή και ο ηρωισμός της οικογένειας Καλούμενου στην λειτουργία, ενημέρωση και οργάνωση του παράνομου δικτύου του ΚΚΕ στην Ελλάδα, είναι ανεκτίμητη και “πληρώθηκε” με συλλήψεις, δίκες, ανακρίσεις και εκτελέσεις από το αστικό κράτος. Το δικό της μερίδιο είχε και η Μαργαρίτα Καλούμενου, η οποία υπήρξε συγκατηγορούμενη του Νίκου Μπελογιάννη στη δεύτερη δίκη, κρατήθηκε στα κελιά της Ασφάλειας και αντιμετώπισε τρομοκρατία, διώξεις, απολύσεις, “λόγω φρονημάτων” και στην μετέπειτα ζωή της.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον αδερφό της Πέτρο και όλους τους οικείους της.

Φωτογραφία via X

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ