Κορωνοϊός - γρίπη - αδενοϊοί: Τι λένε οι ειδικοί για ενδεχόμενο κοκτέιλ το φετινό χειμώνα

Newsroom
Newsroom

Κατά τον κ. Γουργουλιάνη, οι αδενοϊοί εμφανίζονται σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ο κορωνοϊός, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, παρουσιάζει έξαρση το Νοέμβριο και η γρίπη μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων

Απολύτως διαχειρίσιμη αναμένεται να είναι η κατάσταση τη φετινή φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού, γρίπης και αδενοϊών και δε φαίνεται ότι θα έχουμε καμία ουσιαστική διαφοροποίηση σε σύγκριση με τον περυσινό αλλά και τον προπέρσινο χειμώνα, όταν η ανησυχία κινούταν επίσης σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, τονίζοντας ότι δεν προκαλεί καμία ανησυχία ούτε η νέα υποπαραλλαγή «Pirola», η οποία, αν και παρουσιάζει μεγάλη μεταδοτικότητα, ως παραλλαγή της Όμικρον δεν προκαλεί βαριές νόσους, με εξαίρεση άτομα ηλικιωμένα με συνοσηρότητες.

«Κάποιοι συνεχίζουν να τρομάζουν, χωρίς να υπάρχει λόγος, τον κόσμο, μιλώντας για έξαρση του κορωνοϊού. Πριν από λίγο καιρό η ομάδα μου είχε προχωρήσει σε μία έρευνα σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά, που παρουσίαζαν συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως συνάχι και πυρετό. Το 14% αυτών είχε τον ιό της γρίπης, το 8% αδενοϊούς και RSV και μόλις το 3% έπασχε από κορωνοϊό. Το υπόλοιπο 75% είχε κάποιο κρυολόγημα. Άρα δεν πρέπει να ανησυχούμε πλέον τον κόσμο αναφορικά με τον κορωνοϊό. Οι πανδημίες δεν τελειώνουν, εκφυλίζονται. Και ο κορωνοϊός μέχρι τώρα είναι απολύτως συνεπής σε αυτήν την πορεία», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

Ηλικιωμένοι με συνοσηρότητες στα νοσοκομεία

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι εδώ και πολύ καιρό η εικόνα στα νοσοκομεία δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που καταγράφαμε στο τέλος του 2021 και στις αρχές του 2022. Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των όποιων νοσηλευομένων με κορωνοϊό είναι τα 85 έτη και όλοι τους πάσχουν και από άλλες σοβαρές ασθένειες. Μάλιστα, υποστηρίζει, ότι οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους ηλικιωμένους εισήχθησαν στα νοσοκομεία για κάποια άλλη αιτία και εκεί εντοπίστηκαν ότι είναι θετικοί και στον κορωνοϊό.

«Κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον με τις παραλλαγές της, όπως η ''Pirola'' και όλες παρουσιάζουν την ίδια εικόνα. Έχουν υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά δεν προκαλούν βαριά νόσο και αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε διαδικασία επιτήρησης της κατάστασης και την ίδια στιγμή δεν προκαλούν καμία ανησυχία οι πληροφορίες που έχουμε από το νότιο ημισφαίριο, όπου εκεί είχαν χειμώνα», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δε συμπίπτουν οι εξάρσεις

Κατά τον κ. Γουργουλιάνη, οι αδενοϊοί εμφανίζονται σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ο κορωνοϊός, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, παρουσιάζει έξαρση το Νοέμβριο και η γρίπη μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

«Η μέχρι στιγμής εμπειρία δείχνει ότι δε συμπίπτουν χρονικά οι εξάρσεις της γρίπης και του κορωνοϊού. Βέβαια, έχει τύχει να εντοπίσουμε άτομα που πάσχουν και από τις τρεις ασθένειες, δηλαδή από κορωνοϊό, γρίπη και αδενοϊό. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει στην κοινωνία καμία ανησυχία. Θα έπρεπε να ανησυχούμε, αν βρισκόμασταν τον Ιανουάριο του 2022, όχι τώρα. Υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή μας που φοβούνται ότι οι πλημμυροπαθείς μπορεί να κολλήσουν κορωνοϊό από το νερό. Αν είναι δυνατόν. Γαστρεντερίτιδες έχουν εντοπιστεί από το νερό, κορωνοϊοί, όμως, όχι. Έχει σημασία να βλέπουμε τα πράγματα, όπως ακριβώς είναι», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ