Κορωνοϊός: Με πιο αυστηρούς περιορισμούς η Αττική και στο βάθος νέα μέτρα

Ως «πρόβα τζενεράλε» για ένα πιθανό διευρυμένο και ολιγοήμερο lockdown κρίνεται από πολλούς η νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων που ξεκινά να εφαρμόζεται από το πρωί της Δευτέρας

Προβληματισμός και ανησυχία συνεχίζει να επικρατεί για την Αττική σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ παρατηρείται και αύξηση των νεκρών αλλά και των διασωληνωμένων.

Την Κυριακή, καταγράφηκαν 170 νέα κρούσματα (Δείτε ΕΔΩ) εκ των οποίων τα 89 Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν εννέα νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 340. Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 78.

Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων μπορεί να εμφανίζεται μικρότερος, θα πρέπει όμως να ληφθεί υπ' όψη ότι τα Σαββατοκύριακα γίνονται λιγότερες δειγματοληψίες για τεστ. Από αυτή την άποψη, συγκριτικά πιο ενδεικτικός είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, όπως και η αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Ως αποτέλεσμα, από τη Δευτέρα, μπαίνουν σε εφαρμογή νέα αυστηρότερα μέτρα που θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου και τα οποία εάν δεν αποδώσουν στις δύο ερχόμενες εβδομάδες, η εφαρμογή του lockdown θα μοιάζει πλέον μονόδρομος.

Πλαφόν στις δημόσιες συναθροίσεις

Τα νέα μέτρα αρχικά εστιάζουν στις δημόσιες συναθροίσεις με πλαφόν εννέα ατόμων, ενώ θέτουν περιορισμούς στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις, κηδεία).

Αναλυτικά:

Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος)
Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις
Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες -π.χ. μετανάστες- σε ξενοδοχεία καραντίνας
Συναυλίες, παραστάσεις και κινηματογράφοι

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Πολιτισμού:

• Δεν επιτρέπονται οι συναυλίες σε οποιονδήποτε χώρο, ανοιχτό ή κλειστό, καθώς και οι προβολές σε κινηματογράφους δωδεκάμηνης λειτουργίας.

• Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους.

• Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως αποτυπώνονται στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

• Για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν αποτυπωθεί στην κοινή εγκύκλιο των Γενικών Γραμματέων Πολιτισμού και Σύγχρονου Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων στους χώρους αυτούς με τη συμμετοχή περισσότερων των εννέα ατόμων.

• Για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν ήδη αποτυπωθεί στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού».

Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζεται επίσης «ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των χώρων αυτών, πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, πάντοτε σε συνάρτηση με τα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα».

Επισημαίνεται, τέλος, «ότι τυχόν ενισχυμένα τοπικά μέτρα υπερισχύουν των γενικών κανόνων, εκτός εάν υπάρχει ρητή εξαίρεση».

Τηλεργασία στο 40% - Πώς θα λειτουργεί το δημόσιο

Την ίδια ώρα, με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών (Δείτε ΕΔΩ) προβλέπεται ότι από αύριο έως και τις 4 Νοεμβρίου το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, με έδρα την περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.

Καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (07:00-15.00, 08.00 -16.00 και 09.00 -17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

Επίσης, με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική ΚΥΑ της 17ης Σεπτεμβρίου.

Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές (περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που επισυνάπτεται) δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως. Η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.

Προβλέπονται εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με τέκνα που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.

Οι εναλλακτικές διευκολύνσεις είναι:

α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος.

β) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ώρη βάση.

γ) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.

Καμπανάκι Δερμιτζάκη: Ζητά περαιτέρω μέτρα

Τη χρήση μάσκας παντού στο κέντρο της Αθήνας, ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. 

Στον απόηχο της αύξησης θανάτων και των διασωληνωμένων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε χαρακτηριστικά «θα έθετα ένα στόχο τα κρούσματα να πέσουν στα 50 στον επόμενο ενάμιση μήνα» ζητώντας παρεμβάσεις. 

«Καλό είναι τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν ή να κατέβουν λιγάκι, αρκετό δεν είναι. Χρειάζονται πολλά μέτρα, και κατανοητά, τώρα… Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μπει, είναι η χρήση μάσκας παντού μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.  

 

 

Πηγή: cnn, skai 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ