Κύκλωμα ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων στην Ηλεία

Newsroom
Newsroom

Ο ρόλος του μεσάζοντα από το Μπαγκλαντές και η «ταρίφα» για τα ιατρικά έγγραφα

 

Σταδιακά πρόκειται να απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή Αμαλιάδας οι τέσσερις συλληφθέντες για την υπόθεση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων και υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων που αποκαλύφθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας στη Βάρδα Ηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», δύο εκ των κατηγορουμένων θα δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για όσα τους καταλογίζονται από τους «Αδιάφθορους» στον Ανακριτή που χειρίζεται υπόθεση σήμερα το μεσημέρι (σ.σ. διαφορετικές ώρες), ενώ οι υπόλοιποι έχουν κληθεί για απολογία, έπειτα από την προθεσμία που ζήτησαν και έλαβαν, αύριο το πρωί.

Άλλωστε, βάσει του κατηγορητηρίου που συνέταξαν στα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων, στον καθένα από τους τέσσερις έχει αποδοθεί διαφορετικός ρόλος στην υπόθεση που φέρεται να έλαβε χώρα στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας, για αυτό και τα αδικήματα που τους έχουν αφορούν -κατά περίπτωση- δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ψευδή βεβαίωση και νόθευση κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου κατά συναυτουργία και για παράβαση του νόμου περί όπλων και του κώδικα μετανάστευσης.

Η κινητοποίηση των «Αδιάφθορων»

Η κινητοποίηση των Αρχών, που ανέλαβαν να ερευνήσουν την εν λόγω υπόθεση αφού ο γιατρός που κατηγορείται εργάζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας, ήρθε έπειτα από καταγγελία που έφτασε στην Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος γιατρός του Κ.Υ. Βάρδας προέβαινε συστηματικά, στην επ’ αμοιβή ή έναντι άλλου αθέμιτου ωφελήματος, έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς, ώστε αυτοί με την σειρά τους να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα.

Μάλιστα, για να πετύχει τον σκοπό το και να προσεγγίσει περισσότερους «πελάτες» είχε αναπτύξει συνεργασία με τον αλλοδαπό συγκατηγορούμενό του, υπήκοο του Μπαγκλαντές, που λειτουργούσε ως μεσάζοντας, διότι φαίνεται πως απευθύνονταν σε αυτόν οι ενδιαφερόμενοι για την παραλαβή των ιατρικών βεβαιώσεων. Στην οικία του αλλοδαπού κατηγορούμενου εντοπίστηκαν διαβατήρια τρίτων προσώπων, τα οποία κατείχε παράνομα, καθώς και ιατρικές βεβαιώσεις σε ονόματα αλλοδαπών που είχαν εκδοθεί από τον γιατρό.

Η καταγγελία εξετάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή και όταν προέκυψαν συγκεκριμένα δεδομένα για την καταλογιζόμενη παράνομη δράση του γιατρού, ξεκίνησε η παρακολούθησή του, όπου και διαπιστώθηκαν οι διωκόμενες αξιόποινες πράξεις του. Ο κατηγορούμενος φέρεται να παραδέχθηκε προανακριτικά το γεγονός ότι εξέδιδε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, με τα στοιχεία της έρευνας να εξακριβώνουν μέχρι σήμερα οκτώ περιπτώσεις, ωστόσο ο ίδιος φαίνεται πως έχει παραδεχθεί την εμπλοκή του σε περισσότερες εκδόσεις ψευδών βεβαιώσεων. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προέκυψε πως η τιμή για τη χορήγηση των βεβαιώσεων έφθανε μέχρι και τα 50 ευρώ ανά ενδιαφερόμενο.

Σύλληψη με το «φακελάκι»

Η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, με κατηγορούμενο τον ίδιο γιατρό, επεκτάθηκε και σε περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων, όπου παρουσιάζονται ως συνεργοί του και επίσης κατηγορούμενοι, δύο ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρίας.

Ως προς αυτό το σκέλος, κατηγορείται ότι προχωρούσε στην συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, λαμβάνοντας για το σκοπό αυτό χρήματα, ενώ «κερδισμένοι» έβγαιναν και οι ιατρικοί επισκέπτες, καθώς αποκόμιζαν με τη σειρά τους ποσοστό κέρδους. Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ο γιατρός, κατά το τελευταίο έτος, είχε αυξήσει τη συνταγογράφηση σκευασμάτων φαρμακευτικής εταιρίας κατά 60 %, έχοντας και τα μεγαλύτερα ποσοστά συνταγογράφησης ανασφάλιστων ασθενών στο νομό όπου δραστηριοποιούνταν.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, την στιγμή που οι δύο ιατρικοί επισκέπτες θα έδιναν στον κατηγορούμενο γιατρό χρηματικό ποσό για την υπερσυνταγογράφηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων της εταιρίας τους με γραμμένο μάλιστα στο φάκελο το όνομά του ανάποδα, δήθεν για να μην γίνουν αντιληπτοί.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ