Στους 41 ανήλθε ο αριθμός των διασωθέντων μεταναστών μετά τη βύθιση λέμβου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Λέρου, ενώ μέχρι στιγμής έχει ανασυρθεί νεκρή μία γυναίκα.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή μέχρι στιγμής επισήμως επιβεβαιώνεται ο θάνατος μόνο μίας γυναίκας, ενώ ένα παιδάκι που είχε ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του από τη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε η βύθιση της λέμβου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λέρου και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών κατάφεραν να το επαναφέρουν, ωστόσο η κατάστασή του χαρακτηρίζεται πολύ κρίσιμη.
Επίσης, άλλα δύο παιδιά που είχαν μεταφερθεί και αυτά στο νοσοκομείο η κατάσταση της υγείας τους παραμένει κρίσιμη. Από τους διασωθέντες, είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο συνολικά έξι παιδιά και δύο ενήλικες, ενώ 33 άτομα φιλοξενούνται στο Κέντρο Ταυτοποίησης του νησιού. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσα άτομα επέβαιναν στη λέμβο η οποία βυθίστηκε, ενώ οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται από τρία πλωτά του λιμενικού και ελικόπτερο super puma.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας επισημαίνονται τα εξής:
"Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, προς εντοπισμό αγνοούμενων αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή ''Παντέλι'' νοτιοανατολικά ν. Λέρου. Ειδικότερα, μετά από ενημέρωση ιδιώτη για ύπαρξη σορού (α.λ.σ.) στη θάλασσα, ξεκίνησαν άμεσα έρευνες από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και από ιδιωτικά σκάφη από θαλάσσης, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. από αέρος, καθώς και από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της ΕΛ.ΑΣ. από ξηράς.
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί σαράντα ένας (41) αλλοδαποί εκ των οποίων τριάντα τρεις (33) μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ν. Λέρου, οκτώ (08) άτομα έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (02 ενήλικες και 06 ανήλικα παιδιά). Από τους ανωτέρω διασωθέντες, έξι (06) άτομα απεγκλωβίστηκαν από βραχώδες απόκρημνο σημείο στην ανωτέρω περιοχή από ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. και από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που έσπευσαν πεζοί στο σημείο. Ακόμη, εντοπίστηκε η σορός (01) γυναίκας και ένα (01) ανήλικο παιδί χωρίς τις αισθήσεις του εντός της θάλασσας, το οποίο μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου.
Κατά δήλωσή τους, επέβαιναν περίπου σαράντα (40) αλλοδαποί σε λέμβο μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ένα (01) άτομο με ειδικές ανάγκες, η οποία είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και βρέθηκε ημιβυθισμένη σε βραχώδη ακτή στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς με ανέμους εντάσεως 8 BF, χαμηλή ορατότητα και συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε για το συμβάν:
«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι πρώτιστο μέλημα τους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, διασώζοντας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, 41 συνανθρώπους μας, που τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών που εκκινούν από την Τουρκία, με την ανοχή των Τουρκικών Αρχών, εγκατέλειψαν αβοήθητους ανοικτά της Λέρου.
Θέλω να συγχαρώ επίσης τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τους ιδιώτες που έσπευσαν στο σημείο για να συνδράμουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική επιχείρηση διάσωσης. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά έχουμε αθώα θύματα, που έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της εγκληματικής στάσης των διακινητών».