Λινού: Κενό στο πρωτόκολλο των self test – Τι θα γίνεται αν μαθητής βγει θετικός

Λινού: Κενό στο πρωτόκολλο των self test – Τι θα γίνεται αν μαθητής βγει θετικός

Ερωτήματα έθεσε η Αθηνά Λινού

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μίλησε για την απόφαση ανοίγματος των σχολείων και συγκεκριμένα των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου με δύο self test ανά εβδομάδα για καθηγητές και μαθητές.

Μιλώντας στο OPEN TV, έθεσε ερωτήματα για το εάν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που προβλέπει τι θα συμβεί σε περίπτωση που υπάρξει ένα θετικό τεστ σε ένα σχολείο. Ακόμα, αναφέρθηκε στην υγειονομική κατάσταση, δηλώνοντας πως βρίσκονται σταθερά υψηλά και σε κατάσταση συναγερμού.

Η κυρία Λινού σημείωσε πως «τα διπλά self test εφόσον λειτουργήσουν σωστά σίγουρα θα βοηθήσουν αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει ένα θετικό test. Κλείνει αμέσως το σχολείο; Κλείνει η τάξη; Νομίζω ότι αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο».

«Υπάρχει ένα κενό στο πρωτόκολλο. Τι θα συμβεί κατά το διάστημα που ένα self test βγει θετικό, μέχρι να έχουμε και το αποτέλεσμα του δεύτερου test, το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα είναι rapid ή μοριακό. Το παιδί αυτό πριν βγει θετικό θα έχει έρθει σε επαφή με όλα τα παιδιά της τάξης του. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει εάν υπάρξει θετικό τεστ να σταματά αμέσως η λειτουργία της τάξης και να γίνεται άμεση εξέταση τουλάχιστον όλου του τμήματος».

Παράλληλα, η κυρία Λινού σημείωσε πως υπάρχει ενδεχόμενο για αυξημένα μέτρα προστασίας στα σχολεία, όπως το να μειωθούν οι ώρες μαθημάτων που γίνονται μέσα στις σχολικές τάξεις και να βγουν τα παιδιά για λίγο στο προαύλιο.

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων αλλά σε υψηλά νούμερα

Για τα κρούσματα κορωνοϊού η κυρία Λινού σημείωσε πως υπάρχει σταθεροποίηση αλλά είναι υψηλά τα νούμερα. «Εχουμε μία σταθεροποίηση αλλά είναι υψηλή. Το ότι χθες ήταν καταγράφηκαν λιγότερα θετικά κρούσματα δεν σημαίνει πως είχαμε μείωση διότι είχαμε και 20.000 λιγότερα τεστ. Τα κρούσματα δεν αυξάνονται αλλά είναι σταθερά υψηλά και είμαστε σταθερά σε κατάσταση συναγερμού» υπογράμμισε.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές Λυκείου στις τάξεις από Δευτέρα 

Με δύο self test την εβδομάδα ανοίγουν στις 12 Απριλίου τα λύκεια σε όλη τη χώρα 

Πότε θα ανοίξουν νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια;

3.445 νέα κρούσματα και 75 θάνατοι – Στους 749 οι διασωληνωμένοι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ