Θεοδωρίδου: Ασφαλή για τις εγκύους τα εμβόλια κατά του κορωνοϊου

Θεοδωρίδου: Ασφαλή για τις εγκύους τα εμβόλια κατά του κορωνοϊου

Διευκρινίσεις για την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, χαρακτηρίζοντας το σκεύασμα ασφαλές και αποτελεσματικό

Στα δεδομένα της πανδημίας και στις εξελίξεις που αφορούν στο πρόγραμμα των εμβολιασμών ανά την Ελλάδα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ξεκινώντας την ενημέρωση η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Johnson & Johnson το οποίο χαρακτήρισε ασφαλές και επισήμανε ότι με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα οι έγκυοι μπορούν να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού. 

Την αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα ξεκινούσε σήμερα στη χώρα μας, εξήγησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής υπογραμμίζοντας ότι στην Αμερική εξετάζονται έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο περίπου 7 εκατ. εμβολιασμών.

Ανέφερε ότι βασικό του πλεονέκτημα του συγκεκριμένου εμβολίου είναι η μία δόση και η προστασία του αρχίζει ύστερα από 14 μέρες ενώ η αποτελεσματικότητα του εκδηλώνεται μετά τις 28 μέρες. «Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, που είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ελέγχου». Συνέστησε υπομονή μέχρι τη γνωμοδότηση των ρυθμιστικών αρχών.

Ασφαλή τα εμβόλια του κορωνοϊού για τις εγκύους

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, επίσης, στην επικαιροποίηση των οδηγιών όσο γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των εγκύων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, δεν εντοπίζεται κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Τόνισε ότι τα εμβόλια που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό μπορούν να γίνονται στις εγκύους, χωρίς μάλιστα κανένα τεστ προηγουμένως. Ο θηλασμός επίσης είναι ασφαλής.

Διαβάστε επίσης:

«Ανοίγουν» τα ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες 55-59 και 50-54 ετών

91 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

1.607 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 78 θάνατοι – Στους 847 οι διασωληνωμένοι

160 ασθενείς με κορωνοϊό, στα νοσοκομεία της Κρήτης

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ