Επαναφορά του χάρτη του κορωνοϊού σε «κόκκινες» και «κίτρινες» περιοχές

Επαναφορά του χάρτη του κορωνοϊού σε «κόκκινες» και «κίτρινες» περιοχές

Ανοίγουν τη Δευτέρα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τις «κόκκινες» περιοχές - Έκκληση στους κατοίκους της Κρήτης μετά και τον εντοπισμό των μεταλλαγμένων κρουσμάτων

Τα νέα περιοριστικά μέτρα για τις κόκκινες περιοχές λόγω κορωνοϊού ανακοίνωσαν στην σημερινή ενημέρωση οι Νίκος Χαρδαλιάς και Αδωνις Γεωργιάδης. Παρόντες ήταν οι Γκίκας Μαγιορκίνης, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Νωρίτερα όπως έγινε γνωστό ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 941 κρούσματα κορωνοιού και 22 θανάτους το 24ωρο, την στιγμή που οι διασωληνωμένοι ασθενείς φτάνουν τους  260. Στην Κρήτη ανακοινώθηκαν 33 περιστατικά μολύνσεων με την πλειονότητα τους να εντοπίζονται στο Λασίθι.

 

"Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σε αρκετές περιοχές της χώρας" σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. "Ενοχλεί η μεγάλη διασπορά", τόνισε η καθηγήτρια. "Ο καιρός έχει παίξει ρόλο στην επιδείνωση της πανδημίας".

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ανοίγουν τη Δευτέρα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Αττική που θα ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια ενώ τα λύκεια θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, στις «κόκκινες» περιοχές, τα ψώνια θα πραγματοποιούνται με click away και click in shop.

Φυσικά, η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων θα γίνει με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου.

Τα μέτρα είναι:

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.
– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
-χρήση αντισηπτικών
-σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
-δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ
 
Μαγιορκίνης: Ενθαρρυντικά τα δείγματα για την κολχικίνη
 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του ανέφερε πως έχουν εμβολιαστεί ως τώρα πάνω από 80 εκατ. πολίτες παγκοσμίως.

Ενώ στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε σε κάποια διεθνή στοιχεία, ανέφερε σχετικά με τα εν Ελλάδι δεδομένα: «Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει υποχώρηση. Συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση 12% στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός εισαγωγών παρουσίασε σταθεροποίηση.

Σημεία σημαντικής αύξησης παρατηρήθηκαν στην Αττική με σχεδόν 50% αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα. Από την άλλη, συνεχίζει να σταθεροποιείται η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη».

Στη συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, μίλησε για την κολχικίνη λέγοντας πως «Η χρήση της πρέπει πάντα να γίνεται με συνταγή γιατρού. Η πρώτη μελέτη για το φάρμακο είχε ξεκινήσει από τη Ελλάδα το 2020.

Ακολούθησαν και άλλες μελέτες που δείχνουν πως υπάρχει βελτιωμένη έκβαση. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά είναι προκαταρκτικά. Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στη χρήση της»

 

Χαρδαλιάς: Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν επιτρέπει εφησυχασμό

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς που αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα και τα μέτρα της κυβέρνησης που λαμβάνονται για την. Κανένας εφησυχασμός είπε.

«Τα υγειονομικά δεδομένα αποτελούν το μοναδικό μας και απόλυτο κριτήριο για τη διαχείριση της πανδημίας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση και αξιολογούνται. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν επιτρέπει εφησυχασμό».

Λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως είναι απαραίτητη η επαναφορά του επιδημιολογικού χάρτη ο οποίος θα χωρίζει τη χώρα σε κόκκινες και κίτρινες περιοχές.

Στο κόκκινο θα μπαίνουν οι περιοχές με αυξημένο φορτίο και στο κίτρινο αυτές που βρίσκονται σε επιτήρηση.

Τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο υπουργός στο Δήμο Χαλκιδέων, Πατρέων, Θήρας, Μυκόνου αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής.
 
Από αύριο και εως 08 Φεβρουαρίου οι παραπάνω περιοχές  χαρακτηρίζονται "κόκκινες".
 

Την ίδια ώρα ο Υφυπουργός απήθυνε έκκληση στους κατοίκους της Κρήτης για τήρηση των μέτρων μετά και τον εντοπισμό των μεταλλαγμένων κρουσμάτων του κορωνοιού.

 

Επανέρχεται από αύριο (30/1) στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α'- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

    Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
    24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
    Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
    Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
    Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
    Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
    Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης.

Στο επίπεδο Α' ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:

    1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
    2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.
    3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
    4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.

Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Στο «κόκκινο», επίπεδο Β, μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί οι εξής περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Σε αυτό το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

    1 Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
    2 Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
    3 Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
    4 Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

 

Στις κόκκινες περιοχές το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με το click away

«Οι εικόνες συνωστισμού προκαλούν αναμφίβολα μεγάλη ανησυχία και με δεδομένο ότι η Αττική περνάει σε κόκκινη ζώνη, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε επιπλέον μέτρα» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είχε γίνει γνωστό από το πρωί, στις κόκκινες περιοχές το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με το click away, ενώ για καταστήματα ενδυμάτων, υποδημάτων και βιβλιοχατροπωλείων θα επιτρέπεται η αγορά με ραντεβού για παραλαβή μέσα από το κατάστημα (click inside).

Παραμένει η υποχρέωση αποστολής SMS, στο 13033 με τον αριθμό 2, προκειμένου να κάνουν οι πολίτες τις αγορές τους, με περιορισμό όπως ίσχυε ως σήμερα, τις δύο ώρες. Επιπλέον, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τις Κυριακές προκειμένου να περιοριστεί η μετακίνηση.
Πώς θα λειτουργεί η αγορά στις «κόκκινες περιοχές.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ