Κικίλιας: "Είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο αυτής της επιδημίας"

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.702 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 79 στην Κρήτη

Το  σχέδιο έκτακτης ανάγκης  και αναδιάταξης των δυνάμεων του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική, το οποίο πιέζεται  εξαιτίας της εκτεταμένης διασποράς της νόσου covid-19  στην κοινωνία, ανακοίνωσε σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.  Η πίεση στο ΕΣΥ βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο, είπε.

Ο υπουργός μίλησε για διασπορά και της βρετανικής μετάλλαξης.

Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών το ΕΣΥ ξεπερνάει τα όρια τους και πιέζεται εδώ και 19 μέρες στην Αττική, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει η αύξηση των κλινών ΜΕΘ covid, από 168 ΜΕΘ τον Νοέμβριο σε  348 τον Μάρτιο, αύξηση 107% στην Αττική. 

Τα νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες μετατρέπεται σε non covid και το Σισμανόγλειο  αποκλειστικά σε covid.   

Επίσης το ιδιωτικό Ερρίκος Ντυνάν θα δέχεται περιστατικά  αποκλειστικά non covid, συμμετέχοντας, όπως είπε ο υπουργός, με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Κικίλιας έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο της πανδημίας.

 

 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο Βασίλης Κικίλιας -σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους- έστειλε το μήνυμα ότι το σύστημα υγείας στην Αττική βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», ανακοινώνοντας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είχε καταρτιστεί τους προηγούμενους μήνες.

Την ίδια ώρα για αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων το 2021 έκανε λόγο ο Υπουργό Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Είπε πως έχουν γίνει 1.217 εισαγωγές ασθενών με covid από την αρχή του χρόνου στα νοσοκομεία της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά του Υπουργού στην βρετανική μεταλλαξη και τα κρούσματα που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση όπως είπε.

Επτά ΜΕΘ Covid στο Ιπποκράτειο και είκοσι εννέα ακόμα τις επόμενες μέρες σε νοσοκομεία της Αττικής.

"Στο πιο δύσκολο σημείο αυτής της επιδημίας" είπε πως βρισκόμαστε ο Βασίλης Κικίλιας σημειώνοντας πως η επιχείρηση Ελευθερία προχωρά με ασφάλεια.

"Η ελπίδα είναι εδώ" σημείωσε.

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο οποίος αναφέρθηκε στον ένα χρόνο της πανδημίας στη χώρα.  "Όλο αυτό έχει ένα τέλος με τα εμβόλια" σημείωσε χαρακτηριστικά κάνοντας ειδική αναφορά στις μεταλλάξεις που μεταδίδονται ταχύτατα και οι οποίες έχουν επικρατήσει στη χώρα.

1756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορά το βρετανικό στέλεχος. Μάλιστα ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην Κρήτη όπου παρατηρείται να επικρατεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Αυστηρότερα μέτρα από αύριο στις μετακίνησεις

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα από αύριο το πρωί στις 6 έως και τις 16 Μαρτίου στις 6 πμ θα ισχύουν τα εξής:

Στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2 και 6. Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.

Για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή.

Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα από αύριο θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Ο υφυπουργός στην αρχή έστειλε το μήνυμα πως «βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό».

Τα μεταλλαγμένα στελέχη, είπε, φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό και συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνσης που βλέπουμε. Έχουν εντοπιστεί σε 1.756 πολίτες μέχρι σήμερα, ανέφερε.

Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» - Αλλαγές στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Νέες περιοχές προστίθενται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, 'Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

Παράλληλα αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

 

Δείτε επίσης:

79 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Κορωνοϊός: 2.702 νέα κρούσματα, 431 διασωληνωμένοι και 40 θάνατοι

Lockdown: Αυτά τα μέτρα «κλείδωσαν» - Στο "βαθύ κόκκινο" και άλλες περιοχές - Τι θα γίνει με το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ