Μ. Συντυχάκης: "Το ΑΣΕΠ κινείται με βάση το θεσμικό πλαίσιο της εκάστοτε κυβέρνησης"

Μ. Συντυχάκης: "Το ΑΣΕΠ κινείται με βάση το θεσμικό πλαίσιο της εκάστοτε κυβέρνησης"

Τι είπε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής με αφορμή τις ετήσιες εκθέσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου

Το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος διορισμού, αλλά το ότι δεν γίνονται διορισμοί, με συνέπειες στις υπηρεσίες και τα κοινωνικά δικαιώματα, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σχετικά με τις πρόσφατες ετήσιες εκθέσεις του ΑΣΕΠ, αλλά και συνολικά τον ρόλο του.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το ΑΣΕΠ κινείται αυστηρά στο προκαθορισμένο πλαίσιο και τις κατευθύνσεις που ορίζει το «θεσμικό πλαίσιο» της εκάστοτε κυβέρνησης και δεν είναι κάποια ανεξάρτητη αρχή, είναι βαθιά εξαρτημένο από τις εκάστοτε αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και των υπερεθνικών οργανισμών.

Λειτουργεί, δηλαδή, ως τμήμα του κρατικού μηχανισμού και γι’ αυτό άλλωστε δεν υπόκειται σε κυβερνητικό έλεγχο, παρά μόνο σε δικαστικό και κοινοβουλευτικό, πράγμα που δεν μπορεί να αποφευχθεί και αφετέρου με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν δημιουργεί και κανένα πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Παράλληλα στηλίτευσε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι οι περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 για τη μισθοδοσία ορίζουν καθαρά ότι δεν θα γίνουν διορισμοί και αυτή συζητά για το πώς το ΑΣΕΠ θα …διορίζει! Χαρακτηριστικά η κυβέρνηση μιλάει για σύστημα προσλήψεων, αντί να κάνει προσλήψεις, όπως και στην πανδημία, όπου αντί να παίρνει μέτρα για την υγεία, μιλάει για το εμβόλιο.

«Ενώ έκλεισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ 2.500 σχολικές μονάδες, 12 νοσοκομεία, 10.000 κρεβάτια, βγάλατε σε αναστολή 6.000 υγειονομικούς και τώρα τους ετοιμάζεται την απόλυση και ενώ, η ανάγκη είναι να γίνουν πάνω από 25.000 διορισμοί υγειονομικών, 40.000 εκπαιδευτικών και πάνω από 40.000 στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση αντί για μαζικούς μόνιμους διορισμούς -εν μέσω πανδημίας- δεν κάνει προσλήψεις και κοροϊδεύει για ένα σύστημα προλήψεων», επισήμανε ο Μανώλης Συντυχάκης.

Και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται, υπέρ ενός αντικειμενικού και με μετρήσιμα κριτήρια συστήματος επιλογής, στο πλαίσιο μιας κρατικής δημόσιας διοίκησης που βασική αποστολή της θα είναι να υπηρετεί μία ανάπτυξη σε όφελος του λαού και κατ’ επέκταση τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ