Μαρινάκης: Δεν πρόκειται να αυξηθεί κανένας φόρος

Newsroom
Newsroom

" Ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να αντιληφθεί την διαφορά εσόδων και συντελεστών" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, ξεκίνησε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Παύλο Μαρινάκη. «Με την ελληνική οικονομία σε νέο κύκλο και τη χώρα σε μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός με την επίσκεψή του προβάλλει την υψηλότερη ανάκαμψη της χώρας μας σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Στο νομοσχέδιο που «συνδυάζει την προστασία των αδυνάμων σε σχέση με το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος αλλά και στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα παραμείνει στη διαβούλευση μέχρι και την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ρωτήθηκε από αρκετούς δημοσιογράφους για το«διπλό χτύπημα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών».

Ό,τι είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με το θέμα ισότητας στο γάμο θα γίνει πράξη. Πότε και πώς θ ανακοινωθεί για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η ΝΔ βάζει πάνω από όλα, πάνω από την παράταξη την πατρίδα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας συνεχίζουμε να ισχυροποιούμε τη χώρα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν υπάρχει ούτε ένας φορολογικός συντελεστής που να αυξάνεται από το προσεχές έτος Επιπλέον όλων των 50 φόρων που καταργήσαμε μονιμοποιούνται προσωρινά μειωμένοι φόροι κινηματογράφους χορούς

Σε ερώτηση για τη δήλωση Κασσελάκη ότι το 2024 θα υπάρχουν 1,63 δις επιπλέον φόροι για τους πολίτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε, μεταξύ άλλων: Δεν είναι πρόβλημα της κυβέρνησης, ούτε των πολιτών ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αντιληφθεί την διαφορά φορολογικών εσόδων και φορολογικών συντελεστών. Οταν κυβερνούσε το κόμμα του κ. Κασσελάκη είχαν επιβληθεί πάνω από 30 φορολογικοί συντελεστές.

«Παριστάνει ότι δεν κατάλαβε ο κ. Κασσελάκης», είπε ο κ. Μαρινάκης σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για όσα τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο πρωθυπουργός μίλησε με σαφήνεια για πάγια διεκδίκηση της χώρας μας. Ο κ. Κασσελάκης κάποια στιγμή ας μπει στο Μουσείο της Ακρόπολης για να ενημερωθεί και έτσι να δεχόμαστε πιο εποικοδομητική κριτική από την αντιπολίτευση», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση Τσακλόγλου και τις αντιδράσεις του ΔΣ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι κρίθηκαν ατυχείς οι δηλώσεις του και άμεσα ζήτησε συγγνώμη ο κ. Τσακλόγλου. Είναι άνθρωπος που έχει δώσει διαπιστευτήρια σοβαρότητας. Είμαι πολύ υπερήφανος που εκπροσωπώ μία κυβέρνηση κι ένα πρωθυπουργό που όχι με πολλά λόγια αλλά με έργα προσπαθεί να βοηθήσει και τους δικηγόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, μειιώνοντας φόρους και μέσα από την αύξηση εισοδήματος, τόνισεο Παύλος Μαρινάκης.

Αναλυτικά, η εισαγωγική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη:

«Ο Πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές, μέλη της ομογένειας, τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, ενώ, σήμερα το πρωί συμμετείχε στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την ελληνική οικονομία να έχει μπει σε έναν νέο κύκλο, η χώρα έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης και οι Έλληνες «θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα» όπως δήλωσε και στη συνέντευξή του στο BBC.

Ο Πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο προβάλλει την δυναμική πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις μεγάλες επενδύσεις και την υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σήμερα, στις 17:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Keir Starmer.

Αύριο, Τρίτη, στις 12:45, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, στη Downing Street.

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο: «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων που παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές, με στόχο την ανάπτυξη και θωράκιση του θεσμού της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και την ενίσχυση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων.

Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αντιμετώπιση επιμέρους ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων, αλλά και διατάξεις που αφορούν τη Δ.ΥΠ.Α. με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών της.

Ορισμένες από τις βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου:

– Λαμβάνουν για πρώτη φορά την 9μηνη παροχή προστασίας της μητρότητας και οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Συγκεκριμένα θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό 780 ευρώ μηνιαίως όπως ισχύει σήμερα, δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας. Επιπλέον, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ.

– Καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους, ενώ, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.

– Δίνουμε τέλος στο αδιέξοδο των μη μισθωτών ασφαλισμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω αδυναμίας πληρωμής συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΕΦΚΑ, αυξάνοντας το ανώτατο όριο οφειλών από Euro20.000 που ήταν μέχρι σήμερα σε Euro30.000. Για το ποσό από Euro20.000 έως Euro30.000 παρακρατείται ποσοστό 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος, γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως γίνεται και σήμερα.

– Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χρόνιας αναμονής για χορήγηση επικουρικών συντάξεων σε ασφαλισμένους που με το τωρινό καθεστώς, έπρεπε να έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις θεμελίωσης με τον φορέα κύριας ασφάλισης ή να έχουν συμπληρώσει τον ίδιο αριθμό ημερών επικουρικής ασφάλισης με τον κύριο φορέα. Με την ενοποίηση κανόνων όσοι παίρνουν την κύρια σύνταξη τους και έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης θα μπορούν να πάρουν αμέσως τις συντάξεις τους. Εκτιμάται ότι περίπου 15.000 αιτήματα συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή για τουλάχιστον 2 χρόνια θα μπορούν να εκκαθαριστούν αυτόματα μόλις ψηφιστεί η ρύθμιση.

– Σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση καταβάλει – για δεύτερη φορά εντός του 2023 – έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους με θετική προσωπική διαφορά. Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10Euro που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως και 1.600Euro, θα λάβουν έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως και 200Euro, αναλόγως του ύψους της σύνταξης τους.

Οι ρυθμίσεις για την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» που αποσκοπούν στην περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167» που ψηφίζεται την Τετάρτη από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο εισάγει σειρά σημαντικών μέτρων με τα οποία:

1. Θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers. Μεταξύ άλλων οι servicers υποχρεώνονται να παρέχουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας

2. Εκσυγχρονίζεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός και διευρύνεται η προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους οφειλέτες. Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών.

3. Βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

4. Εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.

5. Απλοποιούνται οι διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα

6. Επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών (IRIS).

Η παρέμβαση για τις τράπεζες και τα δάνεια συνδυάζει τον στόχο της οικονομικής εξυγίανσης με την προστασία των πραγματικά ευάλωτων οφειλετών, με μια σειρά από δίκαιες λύσεις. Η αντιμετώπιση του ζητήματος του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους, με σεβασμό στα δικαιώματα των οφειλετών θα συμβάλει στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει ήδη αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική και μπαίνει πλέον σε έναν νέο κύκλο.

Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Μόλις το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, έσπευσαν στο σημείο πέντε παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε σώος από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ένας 40χρονος αλλοδαπός ο οποίος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου παραμένει νοσηλευόμενος. Ακόμη, εντοπίστηκε σορός 30χρονου αλλοδαπού που μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος συνολικά επιχείρησαν από θαλάσσης και από αέρος, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού και της FRONTEX.

Αύριο, Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 12:00, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει το Σχέδιο Νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την τακτική μηνιαία συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 11:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το Υπουργικό Συμβούλιο».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ