Μαζική συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο για το εργασιακό νομοσχέδιο στο Σύνταγμα

Newsroom
Newsroom

«Οι εργαζόμενοι δεν δέχονται τη σύγχρονη σκλαβιά»

Με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας - Ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα και στην εγκληματική πολιτική» πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και μαζικών φορέων στο Σύνταγμα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, απεργοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διατράνωσαν την «αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά, στην κοροϊδία της κυβέρνησης με τις τριετίες, στην εγκληματική πολιτική που βουλιάζει δικαιώματα, ζωές και περιουσίες στη λάσπη».

Υπογράμμισαν την απόφασή τους «να μην αποδεχθούν τη σύγχρονη σκλαβιά, με όσους νόμους και διατάξεις κι αν την επικυρώσουν, κράτος και κυβερνήσεις».

απεργία
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

 

Διεκδίκησαν «Συλλογικές Συμβάσεις, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, σταθερό ωράριο εργασίας, δουλειά με δικαιώματα». Εξέφρασαν, επίσης, την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες από τις πλημμύρες και διεκδίκησαν «άμεσες αποζημιώσεις στο 100%, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους».

«Το 8ωρο κερδήθηκε με αγώνες και με αίμα», και «με απλήρωτη εργασία και τσάκισμα μισθών χτίζονται τα κέρδη των αφεντικών» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο, ενώ παράλληλα οι διαδηλωτές υπογράμμισαν πως «έχουν ανοιχτό μέτωπο με την πολιτική που βουλιάζει συνολικά τη ζωή και τα δικαιώματά τους, γιατί τα θεωρεί "κόστος" που ζημιώνουν τα κέρδη».

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γγ Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης συμμετείχαν ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και των δήμων απεργούμε μαζικά», τόνισε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ.

 Απαντώντας από το βήμα της συγκέντρωσης στις «απορίες» του υπουργού Εργασίας «γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο» επισήμανε: «Ξέρουν, κύριε υπουργέ, και τα σωματεία και οι εργαζόμενοι να διαβάζουν», και τόνισε πως «διατάξεις όπως η δουλειά το Σαββάτο, για έξι μέρες την εβδομάδα, η διευθέτηση εργασίας, η υπεράσπιση της απεργοσπασίας και οι ποινές σε όποιον αγωνίζεται, σαφώς και αφορούν και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

 

«Είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη να δώσει ενιαία αυτή τη μάχη», τόνισε ο Β. Πετρόπουλος.

Την «εγκληματική απουσία αντιπλημμυρικών έργων και τις συνέπειες των σχετικών ελλείψεων στην αγροτική παραγωγή», ανέδειξε ο Θωμάς Κούκος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Λαϊκών Αγορών, από την περιοχή της Φαρκαδόνας Τρικάλων.

«Οι μόνοι που στάθηκαν δίπλα στους αγροτοκτηνοτρόφους είναι τα συνδικάτα», υπογράμμισε και επισήμανε ότι «η αλληλεγγύη αν και είναι απαραίτητη δεν φτάνει, αλλά είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να ζουν και να δουλεύουν στον τόπο τους».

 

«Σήμερα, η μεγάλη πανεργατική απεργία που πήρε πλέον πανελλαδικά χαρακτηριστικά, η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση εδώ στο Σύνταγμα, τους χάλασε τα σχέδια» τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής.

«Κάνουμε σε όλους καθαρό από αυτή εδώ τη συγκέντρωση, στην κυβέρνηση, στους εργοδότες και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων: το βασικό αίτημα της απεργίας μας είναι να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, να το πάρουν πίσω. Αυτοί που θα το ψηφίσουν έχουν τεράστια ευθύνη και θα το πληρώσουν», επισήμανε και τόνισε την ανάγκη, με αλληλεγγύη, με κοινή δράση «να δυναμώσει η προσπάθεια για να στραφούν ακόμα περισσότερα σωματεία απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική».

«Να δυναμώσει η κοινή δράση με τους αγρότες και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και εμπόρους που σήμερα τους καταστρέφει η πολιτική που άφησε απροστάτευτη τη Θεσσαλία, τον Έβρο, την Εύβοια» πρόσθεσε.

Το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσαν εκατοντάδες συμβασιούχοι πυροσβέστες που δίνουν αγώνα για τη μονιμοποίησή τους.

«Είμαστε εδώ για να εκπροσωπήσουμε τις μπεζ στολές, που 31 Οκτωβρίου δυστυχώς θα πάνε στο ταμείο ανεργίας», σημείωσε ο Θάνος Ψαρόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

 

«Οι ανάγκες της Πυροσβεστικής δεν είναι εποχιακές», υπογράμμισε και χειροκροτήθηκε θερμά από τους συναδέλφους του και όλους τους συγκεντρωμένους.

Το μήνυμα της «επιτυχίας της απεργίας, ιδιαίτερα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς που υπάρχουν σωματεία», μετέφερε στην απεργιακή συγκέντρωση ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους απεργούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που «έκαναν κουρελόχαρτο τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις που έβγαλαν την κινητοποίηση "παράνομη"».

«Σήμερα πήραν την απάντησή τους. Η επιτυχία της απεργίας είναι η αφετηρία για να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων», τόνισε, «ενάντια στην πολιτική που τους πνίγει, τους καίει, τους δολοφονεί στους τόπους δουλειάς, τους καταδικάζει στην εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία. Εμπρός για νέους αγώνες», τόνισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος.

 

 

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας

 

Ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Η κεντρική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου και σε αυτήν συμμετείχαν εργατικά σωματεία, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σωματεία της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ, καθηγητές, δάσκαλοι, υπάλληλοι του δημοσίου τομέα και πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. 'Αλλη συγκέντρωση του σωματείου της ΒΙΟΜΕ και κινήσεων αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα και συντάχθηκε στη συνέχεια με αυτήν στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας



φωτογραφία ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο άγαλμα του Βενιζέλου χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων διαφόρων κλάδων, ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΘ και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, οι οποίοι χαρακτήρισαν "αντεργατικες" τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα όσες προβλέπουν δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας, ενώ κατήγγειλαν τον "εργοδοτικό συνδικαλισμό" και τις "ελαστικές μορφές απασχόλησης".

Η πορεία κινήθηκε από την Εγνατία στην οδό Αγίας Σοφίας, και στη συνέχεια στις οδούς Παύλου Μελά και Τσιμισκή και έφτασε έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, όπου συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ξεδίπλωσαν ένα μεγάλο πανό, με συνθήματα αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες των αυτοκινητοβιομηχανιών Ford, General Motors και Stellantis. Εκεί αφού άναψαν πυρσούς, τραγούδησαν με τη συνοδεία κιθάρας το "which side are you on" της Florence Reece, το οποίο ερμήνευσε μεταξύ άλλων και η Natalie Merchant.

Στη συνέχεια η πορεία ανέβηκε την οδό Ίωνος Δραγούμη πέρασε μπροστά από το ΥΜΑΘ και κατέληξε έξω από το ΕΚΘ.

κεντρική φωτογραφία ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ