Με το βλέμμα στο τουρκικό γεωτρύπανο Αθήνα και Λευκωσία

Newsroom
Newsroom

Τα σενάρια και οι δηλώσεις Ερντογάν.

Σε εγρήγορση βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία για τις κινήσεις του νέου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίντ Χαν», το οποίο σηκώνει άγκυρα την Τρίτη 9 Αυγούστου, και βγαίνει για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον απόπλου αύριο του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έναρξη της καθιερωμένης ετήσιας συνάντησης των Τούρκων πρέσβεων στην Άγκυρα. Όπως είπε, «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανέναν να προβεί σε πρωτοβουλίες και πράξεις στις ζώνες διακιοδσίας μας και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον».

Ανέφερε επίσης πως «η ανακάλυψη 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν ο πρώτος καρπός των επίμονων προσπαθειών μας στον τομέα της ενέργειας. Όσοι μας κατηγορούν ότι έχουμε αυταπάτες, ότι λειτουργούμε τυχοδιωκτικά, ότι σπαταλάμε τους πόρους της χώρας για άλλη μια φορά βρέθηκαν σε αμηχανία με αυτή την ιστορική ανακάλυψη».

Στην ίδια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων απηύθυνε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλυθούν συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα, δεν εγκαταλείπει τις συνήθειές της».

(https://www.marinetraffic.com/)

Από την περιοχή που θα επιλέξει να κάνει γεώτρηση το τουρκικό σκάφος θα φανεί και το μέγεθος της έντασης που η Άγκυρα θέλει να προκαλέσει στις σχέσεις της όχι μόνο με την Ελλαδα και την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι σε Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίες σε κάθε περίπτωση βρίσκονται σε επιφυλακή.

 

Ενδιαφέρον θα έχει επίσης η επικοινωνιακή διάσταση που θα δώσουν οι Τούρκοι στην έξοδο του «Αμπντουλχαμίντ Χαν», αν δηλαδή αυτή θα γίνει «πανηγυρικά». Άξια ιδιαίτερης αναφοράς είναι επίσης η προγραμματισμένη παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και το μήνυμα που θα επιλέξει να στείλει ο Τούρκος πρόεδρος.

Πριν από μία εβδομάδα, το πλωτό γεωτρύπανο έκανε «προθέρμανση», πραγματοποιώντας μικρή έξοδο από το λιμάνι. Σύμφωνα με τα όσα καταγράφηκαν για τη ρότα του, έκανε κύκλους ανοιχτά του λιμανιού Τάσουτζου, με πολύ μικρή ταχύτητα, ενώ συνοδευόταν από ένα σκάφος υποστήριξης και ένα ρυμουλκό. Μετά από αυτές τις δοκιμαστικές κινήσεις, το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» επέστρεψε στην πρόβλήτα του λιμανιού του Τάσουτζου.

Τα σενάρια για τη ρότα του γεωτρύπανου

Από το πού θα κινηθεί το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα γίνει σαφέστερο και το πλαίσιο των προθέσεων του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο και το βαθμό έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρώτο σενάριο που εξετάζουν Αθήνα και Λευκωσία, σύμφωνα με την Καθημερινή, αφορά -όπως άφησε να εννοηθεί και ο Καλίν- την επανάληψη του ταξιδιού του Oruc Reis. Η επιλογή αυτή είναι και η «θερμότερη» όλων, καθώς η πορεία θα είναι στο Αιγαίο, ανάμεσα σε Καστελλόριζο, Κάρπαθο, Κω και Κρήτη.

Πρόκειται για τη θαλάσσια περοχή δυτικά του 28ου μεσημβρινού, που βρίσκεται εντός της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της μεταξύ του Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Αν και αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι η πιθανότερη επιλογή, καθώς τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι -και ειδικότερα η Γερμανία και η Γαλλία- έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν γίνονται αποδεκτές οι προκλήσεις μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ και εν μέσω της τεταμένης γεωπολιτικής κατάστασης με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εντούτοις το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή.

Το δεύτερο σενάριο θέλει το τουρκικό γεωτρύπανο να κινείται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ, την περιοχή δηλαδή όπου εκκρεμεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπου.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει το γεωτρύπανο να κινηθεί σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 6 (έχει αδειοδοτηθεί στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Total-ENI) ή στο οικόπεδο 4. Η κίνηση θα έστελνε μήνυμα στη Λευκωσία για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, αλλά και στις εταιρείες που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο.

Οι έρευνες και εξόρυξη στο οικόπεδο 6 έχουν ανατεθεί στην γαλλική Total σε συνεργασία με την ιταλική ENI και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι ποσότητες αερίου είναι πολλές και μεγάλες. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες που μετέδωσαν πριν από λίγα 24ωρα τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ανακαλύφθηκε κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6, που επιχειρεί η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL, με το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην επιβεβαιώνει προς το παρόν, σημειώνοντας ότι «οι εργασίες γεώτρησης βρίσκονται σε εξέλιξη».

Σε πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο που έγινε στην Κύπρο, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, των αρχηγών των κομμάτων και της Προέδρου της Βουλής, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η Τουρκία πρόκειται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για την πιο πιθανή επιλογή της Άγκυρας ώστε ο «λεονταρισμός» με το ταξίδι του πλωτού γεωτρύπανου να είναι και «ασφαλής» για την Τουρκία.

Το τέταρτο σενάριο, που θεωρείται και το λιγότερο πιθανό, προβλέπει το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» να κινηθεί σε περιοχές που η Κύπρος δεν έχει αδειοδοτήσει για έρευνες, για παράδειγμα μεταξύ Μερσίνας και βορείων ακτών της Κύπρου. Μια τέτοια επιλογή θα γίνει μόνο σε περίπτωση που η Αγκυρα επιθυμεί απλώς να συντηρήσει την ένταση στην περιοχή, αλλά σε μάλλον χαμηλούς τόνους.

Πηγή: cnn.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ