Με τροπολογία στην Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τις πυρκαγιές

Με τροπολογία στην Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τις πυρκαγιές

Στην Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 500 εκατ. ευρώ για τις πυρκαγιές

 Με τροπολογίες του ΥΠΟΙΚ κατατέθηκαν σήμερα στην Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 500 εκατ. ευρώ για κάλυψη των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές και διατάξεις για την ελάφρυνση των πυρόπληκτων.

Ειδικότερα με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας "Κύρωση: α) της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών” (Α΄ 138) και β) της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και άλλες διατάξεις", αυξάνονται συνολικά κατά 500 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού έτους 2021 του Υπουργείου Οικονομικών και οι πιστώσεις του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2021 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την υλοποίηση, στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και περιοχών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές της τρέχουσας θερινής περιόδου

Επίσης στο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις κατατέθηκαν διατάξεις για τους πυρόπληκτους οι οποίες προβλέπουν:

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020, μέχρι και την 10η Σεπτεμβρίου 2021, ενώ παρατείνεται παράλληλα και ο χρόνος καταβολής των δόσεων.

Συγκεκριμένα, η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, με τις δύο πρώτες δόσεις να καταβάλλονται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Σταθερή δέσμευση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών, που αποτυπώνεται και σε αυτή τη ρύθμιση, είναι η διευκόλυνση των φορολογούμενων πολιτών.

Επίσης με άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο επεκτείνεται η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και για το έτος 2021 στα ακίνητα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και βρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Η σχετική ρύθμιση κρίθηκε επιβεβλημένη, με δεδομένο ότι δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί οι συνέπειες της καταστροφής που έπληξε τις περιουσίες των πολιτών σε αυτές τις περιοχές.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ