Μετά την πανώλη των αιγοπροβάτων, "συναγερμός" για την πανώλη της καραβίδας

Newsroom
Newsroom

Τι είναι ο μύκητας που εξοντώνει μαζικά τα οστρακόδερμα

Απαγορευτική για τους ψαράδες της λίμνης Πολυφύτου στο νομό Κοζάνης είναι η αλιεία, καθώς η πανώλη της καραβίδας, που έχει εκδηλωθεί εδώ και τρία χρόνια, προκαλεί δυσφορία στους επιχειρηματίες του κλάδου.

Ο πρόεδρος επαγγελματιών ψαράδων, κ. Νίκος Κουρτίδης, αναφέρει ότι οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο και σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται για παθογόνο μύκητα, την λεγόμενη μούχλα του νερού, που προκαλεί την πανώλη της καραβίδας, η οποία ήδη έχει εξαφανίσει τους πληθυσμούς των καραβίδων εσωτερικών υδάτων στην Ευρώπη.

Όπως λέει, δεν υπάρχουν καραβίδες και παρά το ότι ρίχνουν γόνο στο νερό, δεν αλλάζει η κατάσταση. Επίσης, μιλώντας στο Action24, ο επίκουρος καθηγητής Εργαστηρίου Ιχθυοκομίας και Αλιείας του ΑΠΘ, ξεκαθαρίζει ότι η πανώλη της καραβίδας είναι ωομήκυτας και ζωογόνος νόσος και δεν επηρεάζει τους ανθρώπους που θα φάνε τη μολυσμένη καραβίδα, αλλά μειώνει δραματικά τον πληθυσμό των ψαριών.

Τονίζει ότι η κατάσταση μπορεί να εντοπιστεί, ωστόσο προς το παρόν ο μύκητας διατηρείται με κάποιον τρόπο στο νερό παρά την «εξαφάνιση» της καραβίδας, με αποτέλεσμα ακόμα και να γυρίσουν οι καραβίδες, θα μολυνθούν.





 

Η πανώλη της καραβίδας απειλεί τη βιωσιμότητα ολόκληρου του οικοσυστήματος της λίμνης

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος της Βρετανίας, που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, τα σπόρια της πανώλης της καραβίδας εξαφανίζονται από ένα μολυσμένο σύστημα νερού (που συνδέονται με λίμνες και ποτάμια), μέσα σε λίγες εβδομάδες από την στιγμή που αφαιρεθεί και η τελευταία μολυσμένη καραβίδα.

Επομένως, η ρίψη γόνου και ο εμπλουτισμός των υδάτων, προτού εξαλειφθεί και η τελευταία καραβίδα με πανώλη, απλώς παρατείνει το πρόβλημα. Οι καραβίδες που μεταφέρουν την νόσο καταστρέφουν την οικολογία των συστημάτων και απειλούν το μέλλον των ιθαγενών ειδών ψαριών. Σε αυτό συμβάλει και το κοινό που καλείται να «ελέγχει, καθαρίσει και στεγνώσει» τα ρούχα και τον εξοπλισμό του μετά την χρήση, για να αποτραπεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές.

Αυτό κάτι σημαίνει ως προς την μόλυνση των λιμνών από την χερσαία μετακίνηση των οστρακοειδών, καθώς μπορεί να εξαπλωθούν σε νέους βιότοπους, μέσω πλημμυρών, περπατώντας στην στεριά, από εργαλεία, πλωτά μέσα, δολώματα ή και τον γόνο που ρίχνεται από άλλες περιοχές που πιθανόν να έχουν προσβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το φετινό καλοκαίρι έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας η πανώλη των αιγοπροβάτων, με αποτέλεσμα να θανατωθούν χιλιάδες ζώα σε όλη την Ελλάδα για να περιοριστεί η νόσος.

Πηγή: iatropedia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ