Μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά έργα στον τομέα της υγείας

Τα μεταρρυθμιστικά έργα περιλαμβάνουν την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης, τις οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, την υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης της δημόσιας υγείας «Σ. Δοξιάδης», την μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την μεταρρύθμιση του μηχανισμού clawback

Στα μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά έργα στον τομέα της υγείας, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, στο συνέδριο «health world 2021» με θέμα «Η κρίση της πανδημίας - η επόμενη ημέρα», που οργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.

   Τα μεταρρυθμιστικά έργα περιλαμβάνουν την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης, τις οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, την υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης της δημόσιας υγείας «Σ. Δοξιάδης», την μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την μεταρρύθμιση του μηχανισμού clawback. Τα επενδυτικά προγράμματα αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της υγείας, το σύστημα κατ΄ οίκον νοσηλείας και περίθαλψης, τις ανακαινίσεις και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων, την ίδρυση του κέντρου ακτινοθεραπείας στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και τις νέες υποδομές για την στέγαση των εργαστηρίων κυτταρικής και γενετικής θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Τα έργα επιχορηγούνται από το ταμείο ανάκαμψης με 1,5 δισ. ευρώ.

   Ο κ. Πρεζεράκος αναφέρθηκε αναλυτικά στην μεταρρύθμιση της ΠΦΥ που περιλαμβάνει την αναβάθμιση υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την οργανωτική ενδυνάμωση, την επανεκπαίδευση του προσωπικού και την διαχείριση των χρόνιων παθήσεων. Μίλησε για την σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού με κύριο άξονα τον ιατρικό φάκελο υγείας.

   Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των μονάδων υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «χρυσή ευκαιρία να επενδύσουμε σε τέτοιες παρεμβάσεις», προκειμένου η λειτουργία των μονάδων υγείας να μην έχει αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον.

   Ο κ. Πρεζεράκος αναφέρθηκε εκτενώς στην υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» και υπενθύμισε τον κανόνα που ισχύει, ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε δράσεις πρόληψης αυτό αποδίδει 14 ευρώ. «Προσπαθούμε να μειώσουμε την ταλαιπωρία των πολιτών και είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο εκτεταμένη, οργανωμένη προσπάθεια για προσυμπτωματικό έλεγχο» είπε. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τέσσερις άξονες, που είναι η πρωτογενής, η δευτερογενής, η τριτογενής πρόληψη και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ