Μια ελεύθερη βιβλιοθήκη, στην... καρδιά μιας πολυκατοικίας

Newsroom
Newsroom

Πρόκειται «για τη βιβλιοθήκη της οικοδομής, μιας βιβλιοθήκης για όλους μας. Όσα βιβλία έχετε διαβάσει ας τα διαβάσουν και άλλοι» γράφει η ανακοίνωση

Τι είναι αυτό που όταν το μοιράζεσαι πολλαπλασιάζεται και ανθίζει; Και μπορεί οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα να είναι περισσότερες από μία, αλλά οι κάτοικοι μιας πολυκατοικίας στην Καλαμαριά, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, μοιράζουν…έμπρακτα τη γνώση, που αποτελεί κατά κοινή ομολογία ισχυρό όπλο, σώζει ζωές και η παρουσία της ανοίγει πόρτες.

Για πολλά χρόνια, «σκέφτομαι την πορεία ενός βιβλίου, το οποίο ο κάτοχός του το διαβάζει και μετά το τοποθετεί ως εσώκλειστο “θησαυρό” στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας και οικονομολόγος, 62χρονος Βαγγέλης Ζιάκος, συνταξιούχος σήμερα. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Τα ματωμένα χώματα της Διδώς Σωτηρίου το διάβασα με ευχαρίστηση, αλλά δεν θα το διαβάσω δεύτερη φορά» και υπογραμμίζει ότι «τα βιβλία δεν γράφονται για να ξεσκονίζονται σε βιβλιοθήκες, αλλά για να διαχέουν απλόχερα και δωρεάν τη γνώση που εσωκλείουν».

Και με τη σκέψη αυτή να έχει φωλιάσει επί σειρά χρόνων στο μυαλό του, ο διαχειριστής της οικοδομής στην οδό Καρολίδη 12 στην Καλαμαριά το πήρε απόφαση και «έριξε» την ιδέα του στους ενοίκους. Αυτοί συμφώνησαν αμέσως και επικροτώντας, μάλιστα, την ιδέα του, η ελεύθερη βιβλιοθήκη, το όνειρο του κ. Ζιάκου, έλαβε σάρκα και οστά.

Έτσι, από τις 15 Νοεμβρίου 2022, φτάνοντας κανείς στην οδό Καρολίδη στην Καλαμαριά, στον αριθμό 12, λαμβάνει το καλωσόρισμα των ενοίκων της, αλλά και την πληροφορία, ότι στην είσοδο της πολυκατοικίας υπάρχει μια ξύλινη καρδιά, που σε αυτήν φωλιάζουν βιβλία διαφόρων ειδών.

Πρόκειται «για τη βιβλιοθήκη της οικοδομής, μιας βιβλιοθήκης για όλους μας. Όσα βιβλία έχετε διαβάσει ας τα διαβάσουν και άλλοι» γράφει η ανακοίνωση που τοιχοκόλλησε ο κ. Ζιάκος, καλώντας έτσι τόσο τους ενοίκους της πολυκατοικίας, όσο και τους επισκέπτες της «να πάρουν ελεύθερα και χωρίς καμία δέσμευση, όποιο βιβλίο τους κέντρισε το ενδιαφέρον και θέλουν να το διαβάσουν».

Σήμερα, στην ξύλινη με σχήμα καρδιάς βιβλιοθήκη, στην είσοδο της οικοδομής, υπάρχουν τοποθετημένα περισσότερα από 30 βιβλία και ο κ. Ζιάκος σημειώνει: «θα χαρώ πολύ να δω έναν ντελιβερά ή έναν επισκέπτη σε κάποιο από τα επτά διαμερίσματα της οικοδομής, να παίρνει ένα βιβλίο για να το διαβάσει». Μάλιστα, ο ίδιος καλεί τον όποιο «βιβλιοφάγο» ενημερωθεί για την πρωτοβουλία της οικοδομής, να του χτυπήσει το κουδούνι ώστε να κατέβει να του ανοίξει για να διαλέξει όποιο βιβλίο θέλει.

Γιατί να «μην υπάρχουν ελεύθερες βιβλιοθήκες στα πάρκινγκ, σε στάσεις και σε κάθε μέρος που μπορεί να φιλοξενήσει μια βιβλιοθήκη;» διερωτήθηκε ο ίδιος, και απευθυνόμενος σε όσους του λένε ότι το εγχείρημα που εμπνεύστηκε θα αποτύχει, τους απαντά: «έστω και αν είναι ένας ο πολίτης που θα βρει την πρόσβαση στην γνώση ελεύθερα, προσωπικά θα θεωρήσω ότι το εγχείρημά μου πέτυχε».

Πάντως, μέχρι στιγμής, τα πειράγματα μεταξύ των ενοίκων στην πολυκατοικία «δίνουν και παίρνουν», όπως σημειώνει χαριτολογώντας ο 62χρονος, ο οποίος και εκμυστηρεύτηκε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ένας ένοικος τού εμπιστεύτηκε ότι όσα βιβλία δεν επιστραφούν στην κοινή βιβλιοθήκη της οικοδομής θα έχουν βρει νέο σπίτι στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του, αφού σε αυτό ζει ένας βιβλιοσυλλέκτης. «Γέλασα και είπα χαλάλι του» σημειώνει ο κ. Ζιάκος, επισημαίνοντας ότι στην οικοδομή όπου επιχειρείται η γέννηση ενός νέου κινήματος, αυτού της ελεύθερης βιβλιοθήκης κατοικούν στρατιωτικοί, υγιειονομικοί, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθηγητές φυσικής αγωγής και μαθηματικός, αλλά και μουσικοί.

«Η αναζήτηση για γνώση δεν θα σταματήσει ποτέ». Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή με τις προκλήσεις που τη χαρακτηρίζουν, η ανάγκη για γνώση είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Θέλουμε να μάθουμε πώς θα προστατεύσουμε την υγεία μας, πώς θα πορευτούμε στην εργασία μας, με ποια εφόδια θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα με τις οικονομικές προβλέψεις να μιλούν για αυξημένη ανεργία, αυξημένο χρέος και μακροπρόθεσμη ύφεση στην οικονομία», σημειώνει ο ίδιος και υπογραμμίζει ότι «ο κύκλος της ζωής και η διάθεση για γνώση, ανάπτυξη και δημιουργία δεν θα σταματήσουν ποτέ».

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε για χρήση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Ζιάκος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ