ΕΛΛAΔΑ
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ενισχύει την ενεργειακή της αυτονομία, σύντομα τα μέτρα για τον εθισμό των ανηλίκων στα social
Η κυριακάτικη ανάρτηση του πρωθυπουργού
Το μήνυμα πως η Ελλάδα ενισχύει την ενεργειακή της αυτονομία και ασφάλεια μέσω της συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπησή του.
Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι η συζήτηση για τα μέτρα αντιμετώπισης του εθισμού των ανηλίκων στα Social Media θα γίνει σύντομα.
«Η Ελλάδα ενισχύει την ενεργειακή της αυτονομία και ασφάλεια, δημιουργεί εύφορο έδαφος για νέες επενδύσεις και νέες, ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας, αλλά και σημαντικά αυξημένα δημόσια έσοδα.
Η ενεργειακή μας πολιτική επενδύει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την αξιοποίηση των εθνικών μας πλεονεκτημάτων, ώστε να μην εξαρτόμαστε από εισαγωγές ακριβής ενέργειας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ανάρτησή του με την υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ του ελληνικού κράτους και της κοινοπραξίας Chevron - Helleniq Energy για τις γεωτρήσεις.
Όλη η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Καλημέρα σας. Επειδή αύριο είναι Καθαρά Δευτέρα, κάποιοι ίσως περίμεναν να… πετάξουμε χαρταετό από σήμερα. Αλλά, όπως κάθε Κυριακή, είμαστε εδώ για να δούμε τι έγινε την εβδομάδα που πέρασε. Άλλωστε, η συνέπεια είναι και αυτή μια καλή παράδοση.
Ξεκινώ, λοιπόν, με την υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ του ελληνικού κράτους και της κοινοπραξίας Chevron - Helleniq Energy για την παραχώρηση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό µε τη δρομολογούμενη πρώτη διερευνητική γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο «Μπλοκ 2» στο Ιόνιο που αναμένεται στις αρχές του 2027, αποτελούν τα δύο μεγάλα ορόσημα στο μέτωπο των ερευνών φυσικού αερίου μετά από 40 χρόνια. Είναι μια ουσιαστική επανεκκίνηση. Μετά την κύρωση των συμφωνιών από τη Βουλή θα ξεκινήσουν τα ερευνητικά προγράμματα και, έως το τέλος του έτους, αναμένονται οι πρώτες σεισμογραφικές έρευνες στις νέες περιοχές. Με τις τέσσερις νέες συμβάσεις παραχώρησης, το ελληνικό κράτος εξασφαλίζει περίπου το 40% των κερδών σε περίπτωση ανακάλυψης και παραγωγής δυνητικών κοιτασμάτων, δίχως να απαιτείται η δαπάνη κρατικών κεφαλαίων για αυτές τις υψηλού ρίσκου επενδύσεις. Με αυτές τις συμφωνίες η Ελλάδα ενισχύει την ενεργειακή της αυτονομία και ασφάλεια, δημιουργεί εύφορο έδαφος για νέες επενδύσεις και νέες, ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας, αλλά και σημαντικά αυξημένα δημόσια έσοδα. Η ενεργειακή μας πολιτική επενδύει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την αξιοποίηση των εθνικών μας πλεονεκτημάτων, ώστε να μην εξαρτόμαστε από εισαγωγές ακριβής ενέργειας. Τα τελευταία 6,5 χρόνια έχουμε κάνει κυριολεκτικά άλμα στις ΑΠΕ -με το 50% της παραγόμενης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες- είμαστε ήδη εξαγωγική χώρα ενεργειακά, και ταυτόχρονα αξιοποιούμε ενεργητικά επιτέλους και τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στο πλαίσιο στρατηγικής σημασίας συμμαχιών που αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα εγγυώνται την ασφάλειά μας έναντι όσων αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ένας άλλος τομέας που επίσης διαμορφώνει το μέλλον είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Στην πρόσφατη Σύνοδο India AI Impact Summit 2026 στο Νέο Δελχί, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω σε αρχηγούς κρατών, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και κορυφαίους τεχνολογικούς ηγέτες το ψηφιακό άλμα που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και τη θέση μας ότι η τεχνολογία χρειάζεται κανόνες, διαφάνεια και κοινωνικό πρόσημο. Η τεχνολογική διακυβέρνηση είναι το πεδίο που θα καθορίσει τη γεωοικονομική ισχύ των επόμενων δεκαετιών και η πατρίδα μας δεν μπορεί να απουσιάζει από τη διαμόρφωση του πλαισίου της επόμενης ημέρας. Σύντομα θα μιλήσουμε ειδικότερα και για τα μέτρα που θα λάβουμε για την αντιμετώπιση του ψηφιακού εθισμού των ανήλικων.
Στο Νέο Δελχί συναντήθηκα επίσης με τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι -για τρίτη φορά μέσα σε δυόμιση χρόνια- επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σχέση των χωρών μας. Μια σχέση που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική μέσα από την υπό διαμόρφωση εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ινδίας, η οποία δημιουργεί νέες ευκαιρίες πρόσβασης για τα ευρωπαϊκά προϊόντα και τις επιχειρήσεις σε μια τεράστια αγορά. Το 2026 ανοίγουμε δύο νέα προξενεία σε Βομβάη και Μπανγκαλόρ, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η απευθείας σύνδεση Αθήνας-Νέου Δελχί. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη του Ινδο-Ειρηνικού προς την Ευρώπη και κρίσιμο κόμβο του Διαδρόμου Μέσης Ανατολής-Ινδίας-Ευρώπης (IMEC), θέση που συμμερίζεται και ο Πρωθυπουργός Μόντι.
Έρχομαι τώρα σε άλλες σημαντικές κυβερνητικές δράσεις του επταημέρου. Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο-τομή για την επέκταση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027, όπως δηλαδή έγινε στις Ευρωεκλογές. Και το χαρακτηρίζω θεσμική τομή γιατί η πρότασή μας προβλέπει ότι οι συμπατριώτες μας που διαμένουν μόνιμα εκτός Ελλάδος θα μπορούν όχι απλώς να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους, αλλά και συγκεκριμένο βουλευτή ως εκπρόσωπό τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο, μέσα από τη δημιουργία ειδικής τριεδρικής Περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού. Ενισχύουμε έτσι τους δεσμούς με τον απόδημο ελληνισμό και στηρίζουμε έμπρακτα την πολιτική του brain regain. Για να εφαρμοστεί η ρύθμιση από το 2027 απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Ο διάλογος με τα κόμματα έχει ήδη ξεκινήσει και προσδοκώ ότι θα προσεγγίσουν αυτήν τη σημαντική μεταρρύθμιση με πνεύμα ευθύνης και συναίνεσης».
