Μητσοτάκης στο Νταβός: "Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς της πράσινης ενέργειας"

Newsroom
Newsroom

Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για την πορεία του green deal και την πράσινη μετάβαση σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρωταγωνιστής στην παραγωγή ενέργειας από ανανέωσιμες πηγές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε συζήτηση για την πράσινη μετάβαση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?» στο πλαίσιο των εργασιών, στο Νταβός, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ξεκινώντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Θέλουμε να γίνουμε πάροχος ενέργειας τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες» προσθέτοντας ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα αυτή, καθώς «πιθανώς και να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία.»

«Θέλουμε να είμαστε ενεργειακοί προμηθευτές »
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι εισαγωγέας ενέργειας καταγράφοντας ότι «όταν η Ελλάδα αποφάσισε να αφήσει πίσω της τον άνθρακα, τότε εστράφη στο φυσικό αέριο. Το 2023 δώσαμε 7 δισ. ευρώ για να εισάγουμε φυσικό αέριο, ενώ κανονικά καταβάλαμε 1 δισ. ευρώ».

«Θέλουμε να είμαστε ενεργειακοί προμηθευτές για τις βαλκανικές χώρες και αν είναι δυνατό να γίνουμε εξαγωγείς» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως «αν θέλουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που στέλνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις διασυνδέσεις».

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε, επίσης, ότι «έχουμε υπερπλεονάσμα αιολικής ενέργειας τον χειμώνα στον βορρά και ηλιακής ενέργειας στον νότο το καλοκαίρι, αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει την ισορροπία».

Αισιοδοξία για το Green Deal
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος για την πορεία του green deal και την πράσινη μετάβαση σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρωταγωνιστής στην παραγωγή ενέργειας από ανανέωσιμες πηγές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια της συζήτησης και στο γεγονός ότι η ΕΕ πολλές φορές ήταν διστακτική να χρησιμοποιήσει το ειδικό βάρος που έχει φέρνοντας ως παράδειγμα την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου της Ουκρανίας όπου, όπως είπε, μας πήρε μήνες να συμφωνήσουμε και να βάλουμε τελικά πλαφόν ως μεγάλοι αγοραστές απέναντι σε έναν εκβιασμό της αγοράς ενώ την περίοδο του κορονοϊού «είμασταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί»

Αφού, δε, παρατήρησε ότι «κάναμε πολλά σε ευρωπαικό επίπεδο για να εξασφαλίσουμε ευρωπαικούς πόρους για να στηρίξουμε στρατηγικούς στόχους ένας από τους οποίος ευναι το green deal» ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η λύση δεν είναι μια σημαντική ελάφρυνση των κανόνων για τα κράτη μέλη προκειμένου να στηρίξουμε επιχειρήσεις σε χώρες που έχουν ήδη ισχυρές οικονομίες. Πρέπει να διατηρήσουμε τις ισορροπίες. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν χώρες που έχουν τον δημοσιονομικό χώρο να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους ενώ άλλες χώρες δεν έχουν έχουν αυτή τη δυνατότητα και πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη μας».

Δείτε το βίντεο:


 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Νταβός
Κατά την παραμονή του στο Νταβός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μία σειρά από συζητήσεις. Το πρόγραμμα του έχει ως εξής:

Την Πέμπτη (18/1), στις 10:00 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?».

Στις 16:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy».

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Την Παρασκευή (19/1), στις 10:10, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua.


Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ