Μπεκατώρου: Στην Ελλάδα δεν είμαστε ηγέτες σε θέματα φεμινισμού και ισότητας των φύλων

Μπεκατώρου: Στην Ελλάδα δεν είμαστε ηγέτες σε θέματα φεμινισμού και ισότητας των φύλων

Η «χρυσή» Ελληνίδα Ολυμπιονίκης το 2004 μιλά για το πώς βρήκε τη δύναμη να μιλήσει δημοσίως

Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) παραχώρησε, η Σοφία Μπεκατώρου, λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη ότιι υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας.

Η «χρυσή» (μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά) Ελληνίδα Ολυμπιονίκης το 2004, δήλωσε πως βρήκε τη δύναμη να μιλήσει δημοσίως και να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα, στις 20 Ιανουαρίου, όταν συνειδητοποίησε ότι κινδύνευαν κι άλλοι άνθρωποι.

«Αυτό το άτομο θα μπορούσε να επιτεθεί και σε άλλα παιδιά», τόνισε η 43χρονη σήμερα Σοφία, που είναι μητέρα δύο παιδιών και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 (Πεκίνο) κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Yngling.

Η Μπεκατώρου έγινε το σύμβολο του κινήματος «#MeToo» στην Ελλάδα μετά το «σπάσιμο της σιωπής», εμπνέοντας κι άλλα κακοποιημένα άτομα να βρουν το σθένος για να κάνουν το βήμα μπροστά.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι ο αθλητισμός είναι προέκταση της κοινωνίας. Και στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι πιο περίπλοκες για τις γυναίκες», υπογράμμισε στο AFP.

«Είμαι χαρούμενη, γιατί πολλοί άνθρωποι μιλούν δημόσια, μιλούν για τις επιθέσεις που υπέστησαν κι απευθύνονται στις Αρχές. Όταν κατάκτησα το χρυσό μετάλλιο ήταν υπέροχο, αλλά δεν κράτησε πολύ. Ενώ αυτή η αλλαγή, ελπίζω, ότι θα διαρκέσει και θα προστατεύσει επίσης τις μελλοντικές γενιές. Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν είμαστε ηγέτες σε θέματα φεμινισμού ή ισότητας των φύλων».

Εννέα στους δέκα Έλληνες υπέστησαν σεξουαλική επίθεση στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη της «ActionAid», που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020.

«Είναι ατυχές να κάνεις τον ήρωα για να αναφέρεις σεξουαλική επίθεση», σχολίασε η Μπεκατώρου. «Οι νόμοι μας πρέπει να αλλάξουν και η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει, για να προστατεύσει τα θύματα και όχι τους βιαστές».

Η πρώτη Ελληνίδα σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2016), δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πώς, αλλά θέλει να συνεχίσει τη δέσμευση για καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας, ενδεχομένως σε εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους, με βάση την πανεπιστημιακή εκπαίδευσή της στην ψυχολογία.

«Θα προσπαθώ να βοηθήσω όπου είναι απαραίτητο, έτσι ώστε και άλλες γυναίκες να μπορούν να έχουν όνειρα», κατέληξε η Μπεκατώρου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ