Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση να δει το παράδειγμα της Γερμανίας για τα σχολεία

Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση να δει το παράδειγμα της Γερμανίας για τα σχολεία

Την ανησυχία στην Ευρώπη για το άνοιγμα των σχολείων και ο παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία αποφάσισε να το αναβάλει, χρησιμοποποιεί ο τομεάρχης Παιδείας και βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης προκειμένου να εκφράσει την έντονη αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία λίγο πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

«Στην Ευρώπη, είναι διάχυτη η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων λόγω της εμπλοκής των παιδιών στη διασπορά του κορωνοϊού.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ και των πρωθυπουργών των κρατιδίων να αναβάλουν το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων.  Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η  γνωμάτευση του  επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της γερμανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι τα παιδιά είναι εξίσου με τους ενήλικες  φορείς μετάδοσης του ιού», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Φίλης.

«Την ίδια άποψη έχουν εκφράσει και οι επιστημονικές επιτροπές στη Γαλλία και στην Ιταλία.  Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν και η κυβέρνηση, έλαβαν πολιτική απόφαση να παρακάμψουν τη γνώμη των επιστημόνων και να ανοίξουν τα σχολεία. Στην Ιταλία αντίθετα ( όπως και στις ΗΠΑ, την Ισπανία και άλλες χώρες) τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Κι ενώ όλα αυτά θα έπρεπε να μας προβληματίσουν σοβαρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποφάσισε να αναλάβει το αχρείαστο ρίσκο να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία  για μόνο 10 μέρες!», προσθέτει ο ο τομεάρχης Παιδείας και βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ,  έχοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία, εξέφρασε τεκμηριωμένα τις αντιρρήσεις του. Μαζί με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλαδή, τους κατ' εξοχήν ειδικούς από παιδαγωγικής απόψεως, για το άνοιγμα των σχολείων

Πολύ περισσότερο που και στη χώρα μας υπάρχουν διιστάμενες απόψεις μεταξύ των επιστημόνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί, έστω και την ύστατη ώρα,  την κυβέρνηση να δει και αυτή την πτυχή, της διεθνούς εμπειρίας και να μην επιμείνει στο άνοιγμα των σχολείων. Δεν αξίζει πιστεύουμε για 8-9 μέρες μαθημάτων να προκαλέσουμε μια τόσο μεγάλη αναστάτωση στις οικογένειες και στον εκπαιδευτικό κόσμο.

Η "μέγιστη επιφύλαξη" που εξέφρασε χθες ο κ. Τσιόδρας- πιστεύουμε, όχι τυχαία- δίνει μια διέξοδο σε όλους. Και πρώτα - πρώτα στην κυβέρνηση. Να μην ανοίξουν τα σχολεία. Υπάρχει "μέγιστη επιφύλαξη"! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κινδυνεύσουμε να χάσουμε όσα πετύχαμε ως κοινωνία τους τελευταίους δύο μήνες», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Φίλης. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ