Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι ισχύει για τους τρομοκράτες της 17Ν

Οι πολύ-ισοβίτες έχουν δικαίωμα ακόμα και αύριο να ζητήσουν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στο σπίτι τους με ηλεκτρονική επιτήρηση

Ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι ξεκάθαρος. Οι πολύ-ισοβίτες έχουν δικαίωμα ακόμα και αύριο να ζητήσουν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στο σπίτι τους με ηλεκτρονική επιτήρηση. Αρκεί να έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο 16 χρόνια στη φυλακή. Η διάταξη ισχύει χωρίς εξαιρέσεις.

Το ερώτημα είναι έχουν το δικαίωμα οι πολυισοβίτες της 17 Νοέμβρη να εκτίσουν την υπόλοιπη ποινή τους στο σπίτι τους; Το πρώτο εμπόδιο έρχεται από το βραχιολάκι, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο και οι ισοβίτες εξαιρούνται προς το παρόν βάσει Προεδρικού Διατάγματος.

Το δεύτερο εμπόδιο φαίνεται να προκύπτει από τις μεταβατικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Το άρθρο 465 αναφέρει ότι: «Για πράξεις που τελέστηκαν πριν από την 1η Ιουλίου 2019 εφαρμόζεται ο παλιός ποινικό κώδικας για την αποφυλάκιση με όρους, ο οποίος δεν προέβλεπε τίποτα για κατ' οίκον έκτιση ποινής».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση