Νότης Μηταράκης: «Υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις εντός της ΕΕ» όσον αφορά το μεταναστευτικό

Newsroom
Newsroom

Ο Νότης Μηταράκης συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις εντός της ΕΕ, και στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο και στην Επιτροπή, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια – ουσιαστικά δεκαετίες από τον κανονισμό του Δουβλίνου – δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα νομικό πλαίσιο» για το μεταναστευτικό, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Μηταράκης, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες είναι οι λύσεις στα προβλήματα των μεταναστών και προσφύγων που συσσωρεύονται στην Ευρώπη, σημείωσε πως «η πραγματικότητα είναι ότι από τη μία πολλοί μιλάνε για την ανάγκη η Ευρώπη να έχει μια πιο ανοιχτή πολιτική. Μιλάμε για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Από την άλλη», όμως, προσέθεσε χαρακτηριστικά, «όταν έρχεται το θέμα των μετεγκαταστάσεων, υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον από τα κράτη μέλη και ο εθελοντικός μηχανισμός που θεσπίστηκε τον Ιούνιο του 2022 έχει ακόμα να αποδείξει ότι μπορεί να φέρει αποτέλεσμα».

Όπως ανέφερε, μάλιστα, «η σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε αυτό το πρόβλημα, το οποίο απαιτεί επιτέλους μια λύση» και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει μετεγκαταστάσεις για τους 483 μετανάστες που βρίσκονται στην Κρήτη, αλλά «μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση της Επιτροπής».

«Η Ελλάδα πλέον δεν αποτελεί την πύλη εισόδου»

Ερωτώμενος από την ΕΡΤ για το ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο μεταναστευτικό, υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης υποκινούμενων ροών της ασφαλούς φιλοξενίας προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος και του σεβασμού μνημονίων για επιστροφές παράτυπων οικονομικών μεταναστών, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία από τις πιο δύσκολες χρονιές της από το 2016, με τις ροές να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, «αλλά πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί την πύλη εισόδου για την Ευρώπη», όπως διευκρίνισε.

«Βιώνουμε ένα χαμηλό επίπεδο ροών, πολύ λιγότερους διαμένοντες και πολύ λιγότερες δομές εν λειτουργία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είμαστε μέρος της συζήτησης για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση, που θα έχει δύο στόχους: πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και, δεύτερον, έναν υποχρεωτικό οργανισμό αλληλεγγύης, που να στηρίζει τα κράτη πρώτης υποδοχής», τόνισε ο Νότης Μηταράκης.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ