Ο αστυνομικός που μπήκε στη γιάφκα της 17 Νοέμβρη μιλά για πρώτη φορά

Ο αστυνομικός που μπήκε στη γιάφκα της 17 Νοέμβρη μιλά για πρώτη φορά
Newsroom
Newsroom

"Με έπιασε ρίγος όταν βρήκαμε τα όπλα" λέει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ευστράτιος Κυριακάκης

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που η βόμβα έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού και σήμανε την αρχή του τέλους για τη δράση της «17 Νοέμβρη», της τρομοκρατικής οργάνωσης που ευθύνεται για 23 δολοφονίες στην Ελλάδα.

Ο αστυνομικός που μπήκε στις γιάφκες της «17 Νοέμβρη», αντιστράτηγος Ε.Α, Ευστράτιος Κυριακάκης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του OPEN και τη Μίνα Καραμήτρου, περιγράφοντας όσα είδε, με τη σημαία της τρομοκρατικής οργάνωσης, το οπλοστάσιο και τις προκηρύξεις.

Πρόκειται για τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία, ο οποίος ήταν προϊστάμενος των εγκληματολογικών εργαστηρίων εκεί όπου μεταφέρθηκε και εξετάστηκε ολόκληρο το οπλοστάσιο της «17 Νοέμβρη».

«Ανοίγουμε την πόρτα με προφυλάξεις, είχαμε λάβει βέβαια μέτρα, μήπως ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά και όταν βεβαιωθήκαμε, μπήκαμε μέσα. Μπήκα από τους πρώτους και βλέπω μέσα την σημαία με το αστέρι, όνειρο δεκαετιών για πολλούς αξιωματικούς, δίπλα τα κλεμμένα μπαζούκα από το Πολεμικό Μουσείο και εκρηκτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο βράδυ της 29ης Ιουνίου, όπου ξεκίνησε το τέλος της 17Ν, δήλωσε ότι «υπήρχε μια εκτυπωμένη διακήρυξη, στην οποία πάνω υπήρχαν χειρόγραφες παραπομπές και είπα προς άλλο αξιωματικό: Πρόσεχε την, εδώ έχουμε αυτόν που έχει τον τελευταίο λόγο, το τελευταίο πρόσταγμα, θα πρέπει να είναι ο γραφικός χαρακτήρας του αρχηγού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αισθάνθηκε ρίγος, όταν εντόπισε τα όπλα με τα οποία έγιναν οι εκτελέσεις. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Με έπιασε ρίγος όταν βρήκαμε τα όπλα της εκτέλεσης του Μπακογιάννη και του Σόντερς», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «το περίστροφο του μακαρίτη του αστυφύλακα Μάτη, μας έδειξε εκείνο το βράδυ ότι για πρώτη φορά έχουμε επιχειρησιακό στέλεχος, σαν να έπαιρνε εκδίκηση».

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ