Ο Δανέλλης κρίνει το...μέλλον του Τσίπρα!

Ο ίδιος αισθάνεται...συναισθηματικά εγκλωβισμένος - "Όλος ο κόσμος υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών", είπε στην εκδήλωση της Κεντροαριστεράς στο Μέγαρο Μουσικής.

Ένας βουλευτής φαίνεται πως θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα και της κυβέρνησης  κι αυτός είναι ο Κρητικός Σπύρος Δανέλλης!

Είναι ο  151ος βουλευτής που θα δώσει τη θετική ψήφο την Τετάρτη και θα σώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή αυτός που δεν θα βρεθεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Αν ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει κι άλλες παρασκηνιακές συζητήσεις και δεν έχει βρει κι άλλα «δεκανίκια» που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τότε αυτός που κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι σίγουρα ο Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής του Ποταμιού.

Μιλώντας πρόσφατα στον ΣΚΑΙ, ο Σπύρος Δανέλλης είχε εξηγήσει το δίλημμα που αντιμετωπίζει και είχε κάνει λόγο για ψήφο συνείδησης. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει:

«Η άποψη του Ποταμιού είναι ότι ψηφίζουμε την Συμφωνία, αλλά δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Η δική μου, προσωπική άποψη εδώ και μήνες, όταν εμφανίστηκε ως πιθανότητα να μην υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία για να φέρει την Συμφωνία προς κύρωση, είναι ότι συνεπές σε όσους θεωρούν ότι είναι εθνικά προς το συμφέρον μας να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, να στηρίξεις την κυβέρνηση, για να υπάρχει κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Είναι ανορθόδοξη αυτή η σκέψη, είναι όμως συνεπής με την συνείδηση. Δεν έχει προκύψει βεβαίως αυτή η ανάγκη, είναι όμως πιθανή. Μένει να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ο βουλευτής.

«Δεν είπα ποτέ ότι θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχω. Είναι ανορθόδοξη η σκέψη μου, ξαναλέω, αλλά αν το μείζον είναι το εθνικό θέμα, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε αναγκαστικά πιστεύω, πρέπει να στηρίξεις την ύπαρξη μιας κυβέρνησης που θα φέρει αυτή την συμφωνία και ούτως ή άλλως θα είναι βραχύβια», πρόσθεσε δηλώνοντας την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

«Δεν ξέρω τι θα κάνω, δεν έχει προκύψει αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολο και βαρύ το δίλημμα, αλλά σε αυτά τα δύσκολα σταυροδρόμια με την ιστορία πρέπει να ακούς την συνείδησή σου», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ποτάμι έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δώσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν θεωρήσουμε ότι η Κ. Παπακώστα και τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ στηρίξουν τον Αλ. Τσίπρα τότε συγκεντρώνει 150 βουλευτές κι απομένει ένας. Θα είναι ο Σπύρος Δανέλλης ο καταλύτης.

Ο Σπύρος Δανέλλης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1955. Σπούδασε Αρχιτέκτων – Μηχανικός (1979) στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και από το 1986 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και μελετητής.

Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και μέλος των Κεντρικών Επιτροπών των κομμάτων «Σοσιαλιστική Πορεία»(1976-1978), «Ελληνική Αριστερά» (Ε.ΑΡ. 1978-1988. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ενιαίου «Συνασπισμού της Αριστεράς» (1989) μέλος (1992-2000) της Κ.Ε. του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου». Από το 1996 έως το 2000 ήταν βουλευτής Ηρακλείου. Στη συνέχεια, διετέλεσε από το 2003 έως το 2009 δήμαρχος του Λιμένα Χερσονήσου Ηρακλείου.

Στις Ευρωεκλογές 2009 ήταν πρώτος επιλαχών στην εκλογική λίστα του ΠΑΣΟΚ και στις 8 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ευρωβουλευτής αντικαθιστώντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Διατήρησε το αξίωμα του ευρωβουλευτή μέχρι το 2014.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος μαζί με τον Γιώργο Αμυρά.




Δανέλλης: "Όλος ο κόσμος υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών"


Με τη συμμετοχή στελεχών της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μουσικής ειδική εκδήλωση με τίτλο «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, oι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μπίστης και Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, ο  Γιώργος Κατρούγκαλος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Σταύρος Κοντονής.

 Ο πρωθυπουργός έγινες δεκτός με χειροκροτήματα στην αίθουσα και κάθισε δίπλα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση με τον οποίο και συζήτησαν για αρκετή ώρα. Στην εκδήλωση και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Μαρία Ρεπούση.  

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου συζήτησης μίλησαν οι Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μαραντζίδης, Κωστής Παπαϊωάννου και Μιχάλης Σταθόπουλος. 

 Ο Σπύρος Δανέλλης μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ανέφερε τις απόψεις του Σαμαρά για το Μακεδονικό για τις οποίες άσκησε κριτική και στη ΝΔ, όπου καταχειροκροτήθηκε. Είπε δε «επειδή τα πρόσωπα γράφουν ιστορία ο Τσίπρας και ο Ζαεφ γράφουν ιστορία είτε μας αρέσει είτε όχι».   «Όταν ανακοίνωσα τη συμφωνιών των Πρεσπών χειροκρότησαν όλοι ακόμα και όσοι προέρχονταν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Όταν ρωτήθηκε πριν λίγες ημέρες ακόμα και ο Βεμπερ άδειασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστήριξε τη Συμφωνία. Έγιναν ρόμπα να το πω λαϊκά. Όλος ο κόσμος υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.  Είναι  απόφαση θεσμικής και πατριωτικής ευθύνης η απόφαση του Αλέξη Τσιπρα να δεχτεί την παραίτηση του υπουργού άμυνας. Τις επόμενες ήμερες ελπίζω να έχουν δυο ναι. Ένα υπέρ της σταθερότητας της χωράς και ένα ναι στη Συμφωνία.  Και όλα αυτά να οδηγήσουν σε αλλαγές στη σύνθεση της κύρωσης για να ενισχύουν το κεντροαριστερό πρόσημο», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.  O Αντώνης Λιάκος, ιστορικός στο ΕΚΠΑ, επισήμανε ότι πρέπει «να δούμε τη συμφωνία όχι σαν ένα τέρμα μιας διαδικασίας που προετοιμάστηκε καλά, αλλά ως αφετηρία εξελίξεων. Υπάρχει και ένα πολιτισμικό διακύβευμα».  Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, χαρακτήρισε το Μακεδονικό ως «μια σειρά λαθών επί τριάντα χρόνια. Μια διολίσθηση στο λάθος». O καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θοδωρής Μαραντζίδης έκανε λόγο για «μέτωπο ευθύνης από τη μία και από την άλλη πολιτική της ανευθυνότητας, του φόβου και της ανασφάλειας». 


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ