Ο δήμος Πατρέων είχε ζητήσει να κατεδαφιστεί το κτίριο που κατέρρευσε!

Το τραγικό συμβάν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι αρμόδιες αρχές είχαν λάβει υπόψιν τους εδώ και δύο χρόνια τις καταγγελίες που είχαν γίνει για το κτίριο

Σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την τραγωδία που σημειώθηκε χθες στην Πάτρα όταν κατέρρευσε η στέγη ενός παλιού και ετοιμόρροπου κτιρίου στο παλιό λιμάνι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 25χρονος Αλγερινός μετανάστης.

Το τραγικό συμβάν θα μπορούσε μάλιστα να είχε αποφευχθεί αν οι αρμόδιες αρχές είχαν λάβει υπόψιν τους εδώ και δύο χρόνια τις καταγγελίες που είχαν γίνει για το κτίριο το οποίο είχε «χτυπηθεί» από τον σεισμό του 2008 με αποτέλεσμα να κριθεί επικίνδυνο. Μάλιστα από το 2015 το υπόστεγο είχε πάρει κλίση και είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά την επικινδυνότητα στην εν λόγω περιοχή εκατοντάδες πολίτες στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους ενώ στο κτίριο που ήταν ετοιμόρροπο κρατούνταν αλλοδαποί και στους ίδιους χώρους βρισκόταν φυλάκιο του Λιμενικού μέσα στο οποίο φιλοξενούνται δύο λιμενικοί. Το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλος πριν από λίγο καιρό, ενώ τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι το πρωί της Παρασκευής βγήκε η απόφαση για την κατεδάφισή του.

Ο δήμος Πατρέων είχε ζητήσει την κατεδάφιση του κτιρίου

Από την πλευρά του ο δήμος Πατρέων είχε δώσει μεγάλη μάχη προκειμένου να κατεδαφιστεί το ετοιμόρροπο κτίριο, καθώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε προσφύγει στο ΚΑΣ και ζητούσε να χαρακτηριστεί διατηρητέο το ετοιμόρροπο κτίριο στο λιμάνι. Τελικά ο δήμος Πατρέων κατάφερε να πείσει το ΚΑΣ ότι το κτίριο δεν έχει καμία ιστορική αξία, ενώ τόνιζε ότι η σκεπή ήταν από αμίαντο που είναι άκρως επικίνδυνος

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος εξέφρασε την οδύνη του για τον χαμό του 25χρονου Αλγερινού ο οποίος κατά πληροφορίες βρέθηκε στο κτίριο προκειμένου να φορτίσει το κινητό του όταν σημειώθηκε η κατάρρευση

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του ο δήμος επισήμανε τις προσπάθειες που κατέβαλε έτσι ώστε το επικίνδυνο κτίριο να κατεδαφιστεί. Το αίτημα τελικά έγινε δεκτό από το υπουργείο Οικονομικών στις 8 Απριλίου του 2016 με υπεύθυνο για την κατεδάφιση τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών.

«Η Δημοτική Αρχή και με πρόσφατό έγγραφό της ζήτησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο να εκκενώσουν τα κτίρια των πρώην υπηρεσιών του Λιμένα Πατρών και του Τελωνείου. Παράλληλα ζητούμε την επίσπευση όλων διαδικασιών για να ολοκληρωθεί άμεσα η οριστική παραχώρηση των συμφωνημένων χερσαίων χώρων κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Θεωρούμε επίσης, επιτακτικά αναγκαίο ο ΟΛΠΑ να φροντίσει για την απομάκρυνση των υλικών του κτιρίου που κατέρρευσε», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ