"Ο ιός βρήκε τον τρόπο να μολύνει ανεμβολίαστους ενήλικες άνω των 40 ετών"

"Ο ιός βρήκε τον τρόπο να μολύνει ανεμβολίαστους ενήλικες άνω των 40 ετών"

Στην ενημέρωση της Πέμπτης Ν. Χαρδαλιάς, Β.Παπαευαγγέλου και Γκ. Μαγιορκίνης

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τη σημαντική επιβάρυνση του ιικού φορτίου στα νησιά και την αύξηση των νοσηλειών ενημερώσαν από το υπουργείο Υγείας τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναφορά στα 129 νέα κρούσματα στο Ηράκλειο, έκανε ξεκινώντας την τοποθέτησή της η κα. Παπαευαγγέλου. "Ο μέσος κυλιόμενος όρος το τελευταίο 7ημέρο είναι 2.568 κρούσματα την ημέρα. Ο ιός βρήκε τον τρόπο να μολύνει ανεμβολίαστους ανθρώπους. Οι μετρήσεις των λυμάτων δείχνουν σημαντική αύξηση του ιιού φορτίου. Η διάμεση ηλικία παρουσίασε μια μικρή αύξηση, και είναι στα 26 έτη. Το 30% των νέων κρουσμάτων αφορά σε ηλικίες άνω των 40" είπε η κα. Παπαευαγγέλου. 

"Αυτό που χαρακτηρίζει την εικόνα της πανδημίας είναι η μετακίνηση από τους νέους 15-25 σε ενήλικες ανεμβολίαστους, κυρίως των ηλικιών 40 έως 60 ετών". 

Η κα. Παπαευαγγέλου για ακόμα μια φορά απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό, τώρα - όπως είπε - όλων των πολιτών και κατά προτεραιότητα των ενηλίκων 40-60 ετών προκειμένου, όπως πρόσθεσε, "να καταφέρουμε το τέταρτο κύμα να μην συνοδευτεί με νοσηλείες και διασωληνώσεις". 

Επίσης, η κα. Παπαευαγγέλου μετέφερε την ισχυρή σύσταση στους ανεμβολίαστους νέους που γυρνάνε από τα νησιά να μην εφησυχάζουν από το αρνητικό self test και να παραμένουν σε εγρήγορση τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές. 

Χαρδαλιάς για Μύκονο: Θα γίνει αξιολόγηση τις επόμενες ημέρες για άρση ή μη των μέτρων 

"Τα δεδομένα δείχνουν υψηλή επιδημιολογική κατάσταση αλλά και σταθεροποίηση, δεν υπάρχουν νέες συρροές" είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στη Μύκονο. 

"Τα μέτρα κατάφεραν να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά, η αξιολόγηση της παράτασης ισχύος των μέτρων θα γίνει τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν εγκαίρως. Αυτοί που σήμερα μας λοιδορούν αύριο θα κατηγορούσαν και πάλι την κυβέρνηση για ελλιπή μέτρα" πρόσθεσε.

Όλοι οι μη εμβολιασμένοι σε τουρισμό και εστίαση θα κάνουν κάθε εβδομάδα δύο τεστ, ένα self test και ένα rapid test, είπε ο Υφυπουργός, όπως ήταν και η εισήγηση της επιτροπής. 

 

 

Δείτε επίσης:

Υποχρεωτικά δυο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό

Κορωνοϊός: 2.604 νέα κρούσματα, 5 θάνατοι και 126 διασωληνωμένοι
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ