Ο Πολιτισμός στις "υπηρεσίες" της Ψυχικής Υγείας

Newsroom
Newsroom

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης περιέγραψε την Πολιτιστική Συνταγογράφηση, το καινοτόμο πρόγραμμα που σχεδιάζεται και το οποίο ουσιαστικά μετασχηματίζει τόσο τον ρόλο των πολιτιστικών φορέων όσο και τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί και επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα έχουν ένα επιπλέον θεραπευτικό εργαλείο στη διάθεσή τους

Στο καινοτόμο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης που υλοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», εστίασε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης στην ομιλία του στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου CoMuseum.

Με αφετηρία το γεγονός ότι πλέον υπάρχει σημαντική διεθνής βιβλιογραφία για την ευεργετική επίδραση των τεχνών και του πολιτισμού στην ψυχική και σωματική υγεία αλλά και σχετικές συστάσεις τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υφυπουργός - ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου - περιέγραψε το καινοτόμο πρόγραμμα που σχεδιάζεται και το οποίο ουσιαστικά μετασχηματίζει τόσο τον ρόλο των πολιτιστικών φορέων όσο και τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί και επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα έχουν ένα επιπλέον θεραπευτικό εργαλείο στη διάθεσή τους. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι να περάσουμε από μικρά, αποσπασματικά προγράμματα και δράσεις σε μία ολιστική, ολοκληρωμένη και πλήρως ανεπτυγμένη πολιτική.

Στη συνέχεια περιέγραψε τα βήματα τα οποία απαιτούνται προκειμένου να διαμορφωθεί το απαραίτητο νομικό, οργανωτικό, τεχνολογικό και επιστημονικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ένταξη πολιτιστικών δράσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, καθώς και την ανάγκη για τη δημιουργία μητρώων προμηθευτών, δικαιούχων και συνταγογράφων αυτών των υπηρεσιών και σχετικών προδιαγραφών και κριτηρίων. Ο κ. Γιατρομανωλάκης περιέγραψε επίσης το ερευνητικό πρόγραμμα αλλά και το πρόγραμμα συλλογής δεδομένων, ελέγχου και επαλήθευσης της αποτελεσματικότητας του προγράμματος.

Αναφέρθηκε, δε, στα πιλοτικά προγράμματα για τα οποία σύντομα θα ακολουθήσει σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, και στα οποία εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν 5.000 δικαιούχοι περίπου. Στην πιλοτική φάση, πολιτιστικοί φορείς μεταξύ των οποίων το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο κ.α., συνεργαζόμενοι με φορείς υγείας θα αναπτύξουν και θα παρέχουν σχετικές υπηρεσίες, οι οποίες θα αξιολογηθούν τόσο από επαγγελματίες υγείας όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς.

«Σχεδόν καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν σχεδιάζει ένα πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράφησης τόσο εκτεταμένο, πανελλαδικής εμβέλειας και πλήρους ενσωμάτωσης στο σύστημα υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιατρομανωλάκης και προσέθεσε: «Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να λειτουργήσει επωφελώς τόσο για το ίδιο το σύστημα υγείας το οποίο θα ανακουφιστεί εν μέρει, όσο και για τους πολιτιστικούς φορείς που θα μπορέσουν να επεκτείνουν το πεδίο δραστηριότητάς τους, αλλά, πρωτίστως, για τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε συμπληρωματικούς τρόπους θεραπείας».

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη, την πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τις πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας στην Αθήνα, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και του ICOM Ελλάδος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ