Οι "ιερές" αγελάδες του Ολύμπου

Μια ιδιαίτερη κατηγορία για την κτηνοτροφία της περιοχής - Πολύτιμο το κρέας και το γάλα τους για την τοπική οικονομία

Στέκουν ανενόχλητες με ύφος αδιάφορο στις πλαγιές ενός θεϊκού βουνού σαν… άλλες θεότητες. Δεν ζουν στην Ινδία μα απολαμβάνουν τα οφέλη μιας ανάλογης κατάστασης. Ζούνε στον Όλυμπο και περιφρονούν τους επισκέπτες. Οι αγελάδες του Ολύμπου αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία της κτηνοτροφίας αφού έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το γάλα τους, το κρέας τους πολύτιμο για την τοπική οικονομία κι αυτό το γνωρίζουν χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής.

«Κάθε μια φυλή έχει τη σπουδαιότητά της» εξηγεί στο Larissanet.gr ένας κτηνοτρόφος στις πλαγιές του Ολύμπου, καθώς βλέπει το φωτογραφικό φακό.

Και φαίνεται πως δεν έχει άδικο. Πρόσφατα μια ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου πληθυσμιακής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, κατάφεραν να διακρίνουν γενετικά τις ελληνικές φυλές βοοειδών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με ξένες φυλές.

Οι δύο ερευνητικές ομάδες χρησιμοποίησαν ένα σύνολο γενετικών δεδομένων από 115 φυλές βοοειδών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν διακριτές κατανομές των ελληνικών φυλών σε σχέση με τις ξένες φυλές γεγονός το οποίο καθιστά δυνατή τη με αντικειμενικό τρόπο ταυτοποίηση των ελληνικών φυλών με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και τον προσδιορισμό του ποσοστού διασταύρωσης των ατόμων μίας φυλής με άλλη φυλή ξενικής προέλευσης.

Η χρήση τέτοιων σύγχρονων εργαλείων και πρωτοβουλιών θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδίως από τους φορείς ελέγχου, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων, νοθείας, λανθασμένων ταυτοποιήσεων ζώων και ορθής διαχείρισης οικονομικών πόρων από πλευράς ενισχύσεων μέσω των δράσεων της διατήρησης των γενετικών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πηγή: larissanet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ