Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές: Τα κόμματα λένε "ναι" - «Παρών» ψηφίζει η ΝΔ

Newsroom
Newsroom

Live η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές.

 

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει κατατεθεί προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες έρευνες για «την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Σημειώνεται ότι Η απόφαση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης, απαιτεί 120 θετικές ψήφους και όχι την πλειοψηφία του σώματος.

Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές: «Παρών» ψηφίζει η ΝΔ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Με «παρών» θα εκφραστεί η ψήφος της ΝΔ επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης.

Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα με βάση την τελευταία αναθεώρηση, στην αντιπολίτευση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία όχι μόνο δεν θα αντιταχθεί στη σύσταση αλλά και θα εγγυηθεί τον μη ευτελισμό της διαδικασίας και δεν θα προτείνει και δεύτερη επιτροπή. Άρα εμείς θα ψηφίσουμε παρών, διευκολύνοντας τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποδεχόμαστε φυσικά το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καιρίδης.

Έρευνα για τρεις υποθέσεις

Mε παρέμβασή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης διευκρίνισε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές αφορά τρεις υποθέσεις: Την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις υποκλοπές – συνακροάσεις του τηλεφωνικού του κέντρου και την παρακολούθηση των δημοσιογράφων

Η εξεταστική επιτροπή ερευνά υποθέσεις και όχι περιόδους, υπογράμμισε ο Χάρης Καστανίδης ασκώντας κριτική στη ΝΔ και σχολίασε επικριτικά τόσο τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν δύναται να γνωρίζει ο πρωθυπουργός ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ αλλά και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ότι δεν προέκυψε αποτέλεσμα από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Ή παραβιάζουν την κοινή λογική ή έχουν κάτι να κρύψουν σημείωσε ο Χάρης Καστανίδης κατηγορώντας την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή αλλά και απόπειρα συσκότισης των υποθέσεων αυτών.

Εκτός των άλλων ο κ. Καστανίδης, αλλά και στη συνέχεια ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν εκ νέου το ερώτημα αν γίνονται παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων.

Μ. Κατρίνης: Επιτακτική η ανάγκη για κάθαρση

Η "ανάγκη για κάθαρση" έγινε ακόμα πιο επιτακτική μετά την κυνική πρόσφατη εμφάνιση του πρωθυπουργού, είπε από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας επί της πρότασης του κόμματός του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη σχετική συζήτηση των αρχηγών "κατέδειξε στον λαό το τι έγινε με τις υποκλοπές και ποιος πραγματικά ευθύνεται" είπε ο κ. Κατρίνης και συνέχισε: Έδειξε και πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν τα πράγμα για το πολίτευμα και τη Δημοκρατία, όταν η ηγεσία της χώρας, ο πρωθυπουργός και η στενή επιτελική του ομάδα εκτρέπονται από αυτά που το Σύνταγμα και οι νόμοι και η πολιτική ηθική ορίζουν.
   Όπως είπε ο κ. Κατρίνης, τις επιπτώσεις τις βλέπουμε καθημερινά και παντού: 
-Στη μεγέθυνση της κρίσης εμπιστοσύνης απέναντι στο κυβερνών κόμμα, στον πρωθυπουργόν στη διεθνή εικόνα της χώρας, στο πολιτικό σύστημα ακόμα και στην οικονομία
-στην αύξηση της ανασφάλειας, στην όξυνση της πόλωσης και στην απομάκρυσή των αναγκαίων προσπαθειών συναινέσεων για την αντιμετώπιση των πολύ σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ν. Καραθανασόπουλος: Συμφωνία ΚΚΕ σε εξεταστική για παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη, έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοσιογράφων

Την «κορυφή του παγόβουνου» αποτελούν οι συγκεκριμένες υποθέσεις παρακολουθήσεων και υποκλοπών, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τοποθετούμενος στη Βουλή επί της σχετικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Σύμφωνα με τον κ. Καραθανασόπουλο, η συζήτηση γίνεται με αφορμή την υπόθεση της παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά υπάρχουν μια σειρά άλλες υποθέσεις, όπως οι αλλεπάλληλες συνακροάσεις-υποκλοπές από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2022 στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ. 

    Όπως επισήμανε, για τις καταγγελίες του ΚΚΕ, οι κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ «σφύριζαν αδιάφορα», ενώ από την ΑΔΑΕ αρνούνταν να απαντήσουν, με την έρευνα να συνεχίζεται από την εισαγγελία χάρη στην επιμονή του ΚΚΕ. 

   Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη η Εξεταστική Επιτροπή να περιλαμβάνει συγκεκριμένα αυτά τα γεγονότα και όσα άλλα προκύψουν κατά την εξέταση. Γι' αυτό το ΚΚΕ στηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση της Επιτροπής, ενώ η χρονική διεύρυνση που προτείνει η ΝΔ, «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα», είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε μάλιστα τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων να δεσμευτούν ότι οι εργασίες θα ασχοληθούν με συγκεκριμένα περιστατικά. 

Ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «άσφαιρα πυρά» την κριτική των άλλων κομμάτων, καθώς αυτή αφήνει «εκτός κάδρου» το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο, που έχει ενσωματώσει, όπως είπε, ευρωενωσιακές οδηγίες, που διασφαλίζουν μαζική προληπτική παρακολούθηση, διευκόλυνση άρσης απορρήτου, διευκολύνουν εμπορία και διακίνηση κατασκοπευτικών λογισμικών, διευκολύνουν στην πλατιά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Πρόκειται για οδηγίες που εφάρμοσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαμορφώνοντας ένα θεσμικό πλαίσιο που βάζει στην προκρούστεια κλίνη το σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων είπε ο κ. Καραθανασόπουλος. 



Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου παρά το παρών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η εξεταστική επιτροπή θα συσταθεί αφού απαιτούνται τουλάχιστον 120 θετικές ψήφοι βουλευτών.

Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 σήμερα το μεσημέρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψηφοφορία.

 

φωτογραφία ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

 

 

Δείτε επίσης

Την Πέμπτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ΕΥΠ

Νέα «μετωπική» για τις παρακολουθήσεις – Στην Ολομέλεια το αίτημα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για εξεταστική

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ