Το παρασκήνιο της παραίτησης Βαρβιτσιώτη και το μήνυμα Μαρινάκη "όλοι κρινόμαστε"

Newsroom
Newsroom

Ανοικτό το ζήτημα και άλλων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα μετά τις δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη - Η επικοινωνία Μητσοτάκη με Βαρβιτσιώτη μέσα στο Σαββατοκύριακο που τον οδήγησε στην έξοδο

«Όλοι κρινόμαστε συνεχώς»  ήταν η φράση του κ. Μαρινάκη με την οποία εκφράστηκε η έντονη δυσφορία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την απόδοση συγκεκριμένων μελών της κυβέρνησης - η οποία παραπέμπει ενδεχομένως και σε περαιτέρω αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά από την ολοκλήρωση της διαχείρισης της θεομηνίας που έπληξε τη Θεσσαλία. 

Σχετικά με την «παραίτηση» του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που χαρακτηρίστηκε» ως «αναπόφευκτη» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η καθυστέρησή του να ζητήσει συγγνώμη δεν θεωρήθηκε  επαρκής αντίδραση για το ολίσθημα στο οποίο είχε υποπέσει. Πέραν τούτου, η εκ των υστέρων απόδοση ευθυνών σε στελέχη του Λιμενικού για όσα έγιναν στον καταπέλτη του Blue Horizon ενίσχυσαν τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο υπουργός Ναυτιλίας και να φύγει από τη θέση του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν περισσότερες από μία επικοινωνίες του κ. Βαρβιτσιώτη με το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξήγησε στον υπουργό του ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την παραίτηση. Ο πρωθυπουργός μάλιστα προχώρησε στην επιλογή της εκ νέου υπουργοποίησης του κ. Στυλιανίδη, του Κύπριου πολιτικού, ο οποίος από τις τελευταίες εκλογές είναι βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Έτσι, η ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Βαρβιτσιώτη και η αντικατάστασή του έγιναν με διαφορά λίγων λεπτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «αναπόφευκτη και ορθή» την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, ενώ εκθείασε την «επιχειρησιακή εμπειρία» του διαδόχου του. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η κατάσταση στο υπουργείο Ναυτιλίας και η λειτουργία του Λιμενικού Σώματος τους τελευταίους μήνες, ειδικά σε σχέση με τη μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη διάρκεια του καλοκαιριού, ήταν ένα επιπλέον ζήτημα της αρνητικής αξιολόγησης του κ. Βαρβιτσιώτη.

Ο θάνατος του δυστυχούς Αντώνη Καργιώτη το βράδυ της περασμένης Τρίτης αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μιας πλειάδας αρνητικών εντυπώσεων που είχαν δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το πρόσωπο του κ. Βαρβιτσιώτη στους 2,5 μήνες που διήρκεσε η θητεία του στο υπουργικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο του ανατέθηκε την τελευταία στιγμή κατά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η «τύχη» του υπουργού Ναυτιλίας ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την περασμένη Πέμπτη τον άφησε ακάλυπτο για την ατυχή δήλωση που έκανε την επομένη της δολοφονίας του 36χρονου, εξομοιώνοντας την πάνδημη οδύνη για την απώλεια του με τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκαν οι κατηγορούμενοι ως υπαίτιοι του θανάτου του εξαιτίας των διώξεων που τους ασκήθηκαν.
 

Η δήλωση Βαρβιτσιώτη

Συνεργάτες του κ. Βαρβιτσιώτη, πάντως, αναφέρουν ότι ο ίδιος ο τέως υπουργός είχε λάβει τις αποφάσεις από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και είχε έτοιμη τη σχετική δήλωση παραίτησης, την οποία δημοσιοποίησε τη Δευτέρα, αφού κατάφερε να μιλήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον πρωθυπουργό, ο οποίος πηγαινοερχόταν στη Θεσσαλία για την αρωγή των πλημμυροπαθών.

Η δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη έχει ως εξής:

«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.

Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί. 

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει. 

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.  Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει. Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα. Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες. 

Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα. Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».

Διαβάστε επίσης:

Παραιτήθηκε ο Μ. Βαρβιτσιώτης μετά το θάνατο του Αντώνη στο Blue Horizon

 

Blue Horizοn: Η συγγνώμη του Βαρβιτσιώτη για την "εξίσωση" του θύματος με τον θύτη

Βαρβιτσιώτης για τον πνιγμό του 36χρονου: Γίνονται όλες οι ενέργειες για την απόδοση ευθυνών

Έ. Αχτσιόγλου: "Οι απαράδεκτες δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προσβάλλουν όλους μας"


 

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ