Παρέμβαση Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό - Ζήτησε καινοτόμες πολιτικές κατά των διακινητών

Newsroom
Newsroom

"Χρειάζονται καινοτόμες πολιτικές κατά των διακινητών, για να μην κινδυνεύουν άνθρωποι", τόνισε με νόημα

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το ενδιαφέρον και στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία παρευρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνεδρίαση βρέθηκε επί τάπητος το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, μεταξύ άλλων.

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών

Στην τοποθέτησή του για το μεταναστευτικό, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με το Politico, οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό εξελίσσονται αρκετά ομαλά, καθώς οι ηγέτες εξέφρασαν και υποστήριξαν τις απόψεις.

«Ας μην δραματοποιήσουμε τη συζήτηση», δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία.

Η Πολωνία προσπαθεί να πυρπολήσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Λίγη ώρα, όμως, αργότερα, η Πολωνία επιχείρησε να ακυρώσει τη συμφωνία το μεταναστευτικό με πρόταση που κατέθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με το Politico, η Πολωνία επιχειρεί να παροτρύνει τις χώρες της ΕΕ να δεσμευτούν ότι θα λαμβάνουν μόνο ομόφωνα αποφάσεις για τη μεταναστευτική. Αυτό εξ ορισμού θα ακύρωνε την πρόσφατη συμφωνία για τη μετανάστευση, η οποία πέρασε μόνο με την υποστήριξη της πλειοψηφίας, όπως γράφει ο Jacopo Barigazzi.

Η πρόταση κατατέθηκε σε σημείωμα μίας παραγράφου. Όπως μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο αξιωματούχο, η κίνηση της Πολωνίας ήταν αναμενόμενη, και κανείς από τους υπόλοιπους ηγέτες δεν εξεπλάγη όταν είδε τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι να καταθέτει την ιδέα του. Η ίδια πηγή λέει ότι ο Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω του προτύπου της «ειδικής πλειοψηφίας» της ΕΕ στερούνται αποτελεσματικότητας.

Στο πλευρό της Πολωνίας βρέθηκε η Ουγγαρία, η οποία έχει και αυτή αντιταχθεί σθεναρά στη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι το θέμα φαίνεται ότι δεν έχει διευθετηθεί και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάλεσε τους ηγέτες να θέσουν το μεταναστευτικό στη διάταξη της επόμενης Συνόδου, τον Οκτώβριο

Πριν από την έναρξη της συνόδου των «27», ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τζόρτζια Μελόνι.

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν την ευκαιρία, πριν από τη συνάντηση, να συνομιλήσουν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Ουκρανίας και της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας», σχολίασε ο Στόλτενμπεργκ.

Στη συνέχεια, οι ηγέτες της ΕΕ συνομίλησαν μέσω βιντεοκλήσης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι ηγέτες της ΕΕ, στη συνέχεια, προχώρησαν σε μια ευρύτερη συζήτηση για την Ουκρανία -συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης των εσόδων από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας.

Η συζήτηση για την Ουκρανία έχει ολοκληρωθεί, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όπως σημειώνει το Politico, η πρόοδος μέχρι στιγμής είναι ασυνήθιστα γρήγορη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι «27» κατέληξαν σε συναίνεση σχετικά με το ουκρανικό. Τώρα, σειρά έχει το ζήτημα του μεταναστευτικού.Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Προτεραιότητα όχι μόνο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά και να σώσουμε ζωές

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη σύνοδο Κορυφής, δήλωσε:

«Αναμφίβολα, το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική στα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου. Θέλω να χαιρετίσω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την οποία η πατρίδα μας αναζητούσε εδώ και καιρό, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση η αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά ολόκληρη την ήπειρο».

«Η πατρίδα μας αποδίδει σημασία στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μια αποστολή την οποία η Ελληνική Πολιτεία, το Λιμενικό, η Αστυνομία με τη συμπαράσταση των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν επιτελέσει στο ακέραιο, μειώνοντας κατά 90% τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά και αποδεικνύοντας ότι υπάρχει τρόπος να κατεδαφίσουμε τους άθλιους διακινητές, οι οποίοι εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να μεταφέρουν κατατρεγμένους ανθρώπους σε βάρκες και πλοιάρια που δεν θα έπρεπε ποτέ να αποπλέουν από καμία απολύτως ακτή», συνέχισε.

Και πρόσθεσε: «Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου, θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι είναι απολύτως άδικο να στοχοποιείται από κάποιους ευρωπαϊκούς κύκλους το Ελληνικό Λιμενικό, το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και έσπευσε και σε αυτό το ναυάγιο να προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες του.

Όλη μας η ενέργεια πρέπει να κατευθύνεται στην εξαφάνιση και στην απόλυτη στοχοποίηση των άθλιων διακινητών, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το ότι άνθρωποι επιβιβάζονται σε πλοιάρια τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να πλέουν στη Μεσόγειο».

Για τα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Εξακολουθούμε να επενδύουμε στην πολιτική ανάπτυξης, που είναι και η μόνη που μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει τους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, κυρίως τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι και σήμερα έχουν ανάγκη τη στήριξή μας για να αντιμετωπίσουν την επίμονη ακρίβεια που εξακολουθεί και τους ταλανίζει».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ