Πέθανε η ηθοποιός και αγωνίστρια Δάφνη Σκούρα

Πέθανε η ηθοποιός και αγωνίστρια Δάφνη Σκούρα

Με μακρά θητεία σε θέατρο και κινηματογράφο αλλά και έντονη αντιστασιακή δράση

 

Μια ηθοποιός με σημαντική θητεία στο θεατρικό σανίδι αλλά και έντονη κοινωνικο – πολιτική δράση, η Δάφνη Σκούρα, έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 95 ετών. Κατά την διάρκεια την υποκριτικής διαδρομής της ερμήνευσε σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους, συνεργάστηκε με ιερά τέρατα του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου ενώ έδωσε, παράλληλα, το δυναμικό «παρών» στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης. Δεν είναι, εξάλλου τυχαίο πως, μαζί με τον Μάνο Κατράκη και τον Μήτσο Λυγίζο συμμετείχε στην τιμητική φρουρά της κηδείας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

 

Κηδεια_Λαμπρακη

Παιδί μικρασιατικής οικογένειας προσφύγων και με πατέρα που είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση η ενασχόλησή της με τα κοινά ήταν αναμενόμενη. Ήταν μικρό κορίτσι ακόμη όταν μοίραζε προκηρύξεις του ΕΑΜ στην Αθήνα και φώναζε συνθήματα του αγώνα στις αθηναϊκές φτωχογειτονιές χωρίς ίχνος φόβου.

Η ενασχόλησή της με το θέατρο ξεκίνησε από τα εφηβικά της κιόλας χρόνια, στη σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη, την ίδια εποχή που φοιτούσε εκεί και η σπουδαία Έλλη Λαμπέτη. Σύντομα ξεχώρισε για το ταλέντο, τον δυναμισμό και το πάθος της με αποτέλεσμα να της εμπιστευθούν στη συνέχεια πολλούς και σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους. Συνεργάστηκε στενά με το Εθνικό Θέατρο ενώ αργότερα δημιούργησε τον δικό της θίασο περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα με ποιοτικά έργα.

 

Δεκα_μερες_στο_Παρισι Μάρω Κοντού, Δάφνη Σκούρα, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και Νίκος Σταυρίδης στην παράσταση «Δέκα Μέρες στο Παρίσι» (1960)

Συνεργάστηκε με σπουδαίους θεατρανθρώπους όπως οι Δημήτρης Ροντήρης, Μάνος Κατράκης, Λυκούγρος Καλέργης σε παραστάσεις αρχαίου δράματος αλλά και με τους μεγάλους πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου, τον οποίο επίσης υπηρέτησε, μεταξύ των οποίων και οι Μίμης Φωτόπουλος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Ορέστης Μακρής, Βασίλης Αυλωνίτης, Ανδρέας Μπάρκουλης, Γεωργία Βασιλειάδου κ.α.

Από το 1958 ήταν παντρεμένη με τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα με τον οποίον μοιραζόταν τις ιδέες αλλά και τους αγώνες της μέχρι τον θάνατό του, το 2015.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ