Πήλινα κιούπια ρίχτηκαν στη θάλασσα για να γίνουν θαλάμια χταποδιών

Την πρωτοποριακή δράση πραγματοποίησαν επιστήμονες της MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας

Κιούπια μετατράπηκαν σε θαλάμια ...χταποδιών αφού τοποθετήθηκαν μέσα στη θάλασσα προκειμένου φωκάκια που ζουν σε προστατευόμενη περιοχή, να έχουν εύκολη πρόσβαση σε τροφή. Συγκεκριμένα, βιολόγοι τοποθέτησαν 1000 τεχνητά θαλάμια για χταπόδια σε βάθη μέχρι 25 μέτρα, στην προστατευόμενη παράκτια ζώνη της Γυάρου, όπου ζουν φώκιες σε σπηλιές!

Την πρωτοποριακή δράση πραγματοποίησαν επιστήμονες της MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, στο πλαίσιο του προγράμματος Cyclades Life, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία πολλών φορέων και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό και το Πράσινο Ταμείο Greek LIFE Task Force.
Τα πήλινα αγγεία κατασκευάσθηκαν στο παραδοσιακό εργαστήριο της οικογένειας Ατσόνιου στο Βαθύ της Σίφνου και μεταφέρθηκαν κατευθείαν στη Γυάρο, όπου οι επιστήμονες τα έριξαν στη θάλασσα. 

"Επιλέξαμε πήλινα αγγεία που αποτελούν μάλιστα και παραδοσιακή μέθοδο ψαρέματος χταποδιών σε κάποιες περιοχές. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πιλοτική αυτή δράση μπορεί να έχει εξαιρετική επιτυχία καθώς πολλά από τα κιούπια 'κατοικήθηκαν' από χταπόδια" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός συντονιστής της MOm, δρ Αλέξανδρος Καραμανλίδης.
Όπως εξηγεί, η δράση έγινε για να μπορέσουν οι μικρές φώκιες να έχουν περισσότερη τροφή και να παραμείνουν έτσι στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου μέχρι να μεγαλώσουν. "Θέλουμε να περιορίσουμε το εύρος μετακινήσεων των μικρών ζώων, να μην πηγαίνουν πιο βαθιά για να βρουν τροφή μέχρι να γίνουν 2 χρονών, οπότε και μπορούν να αντιμετωπίζουν πιο εύκολα διάφορες απειλές" συμπληρώνει.

Τα κιούπια ρίχτηκαν στη θάλασσα και εκείνα που δεν αναποδογύρισαν και βρέθηκαν σε περιοχή μεταξύ αμμούδας και φυκιών, όπου υπάρχουν και σημεία με πέτρες, κατοικήθηκαν από χταπόδια.
"Τα χταπόδια τα γέμισαν με πέτρες και κρύφτηκαν μέσα τους ενώ εκείνο που τα κάνει να ξεχωρίζουν, είναι τα κοχύλια που βρίσκονται απ' έξω και προέρχονται από την κατανάλωση μαλάκιων που προτιμούν τα χταπόδια" διευκρινίζει ο κ. Καραμανλίδης.
"Στην ουσία", προσθέτει, "δημιουργήσαμε για πρώτη φορά ένα ...σούπερ μάρκετ για φώκιες προκειμένου να βρίσκουν εύκολα τη βασική τους τροφή που είναι τα χταπόδια λόγω της μεγάλης τους θρεπτικής αξίας". 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ